Prigožin planirao da uhapsi dvojicu ruskih zvaničnika

Prigožin planirao da uhapsi dvojicu ruskih zvaničnika

Šef paravojne grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin planirao je da uhapsi dvojicu najviših ruskih vojnih zvaničnika kada je pokrenuo kratkotrajnu pobunu u subotu, objavio je „Wall Street Journal“ (WSJ).

Kako se navodi, Prigožinova zavera je uključivala hapšenje ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova prilikom njihove posete pograničnoj oblasti, prenosi CNN.

Dodaje se da je Federalna služba bezbednosti (FSB)saznala za zaveru dva dana pre nego što je trebalo da se dogodi, zbog čega je Prigožin morao da promeni svoje planove u poslednjem trenutku i, umesto toga, krene u marš na Moskvu.

Prethodno je „New York Times“ (NYT) objavio da je general Sergej Surovikin, koji je ujedno i zamenik komandanta ruske „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, unapred znao da Prigožin planira pobunu protiv ruskih zvaničnika iz sektora odbrane.

„Daily Mail“ piše da Surovikin nije viđen u javnosti nekoliko dana, te da se general „Armagedon“, kako Surovikina nazivaju, nalazi se na ispitivanju zbog sumnje u zaveru radi svrgavanja ministra odbrane Sergeja Šojgua u okviru navodne čistke neprijatelja u sopstvenim redovima.

(Tanjug)   Foto: Tanjug/AP

CATEGORIES
Share This