Prevara u vezi sa pandemijom: Ukrali 100 milijardi dolara

Prevara u vezi sa pandemijom: Ukrali 100 milijardi dolara

Američka Tajna služba procenila je da je od početka pandemije ukradeno oko 100 milijardi pomoći namenjenoj ublažavanju posledica pandemije.

Još u ranim danima pandemije korona virusa 2020. godine, Sjedinjene Države su izdvojile oko 3 biliona dolara za pomoć ublažavanja posledica kovida kako bi pomogle porodicama, radnicima i preduzećima da prebrode krizni period.

Međutim, američka tajna služba je otkrila da je oko 100 milijardi dolara od u Sjedinjenim Državama ukradeno.

Pomoćnik specijalnog agenta Roj Dotson imenovan je da istražuje prevaru u vezi sa pandemijom, a Tajna služba navodi da postoji više od 900 aktivnih krivičnih istraga o prevarama u vezi sa fondovima za pomoć korona virusu.

-To je kombinacija beneficija zbog pandemije i svih drugih programa beneficija. Svaka država je pogođena, neke teže od drugih, rekao je Dotson.

-Tajna služba radi na terenu, pokušavajući da povrati sve što možemo, uključujući sredstva ukradena iz saveznih i državnih programa.

Među pogođenim fondovima su osiguranje od nezaposlenosti, programi zajmova i grantova američke administracije za mala preduzeća i drugi programi beneficija.

Više agencija je uključeno u istragu prevara u vezi sa pandemijom, a Tajna služba sarađuje sa njima preko svojih radnih grupa za sajber prevare. Dotson takođesprovodi i istragu o kriptovalutama koje su poslužile za premeštanje ukradenih sredstava sa jednog računa na drugi u sajber areni“.

U okviru istrage koja je u toku, Tajna služba je saopštila da je zaplenila više od 1,2 milijarde dolara i vratila više od 2,3 milijarde dolara stečenih na osnovu prevare. Pored toga, oko 100 ljudi je privedeno, osumnjičenih da su odgovorni za prevaru sa kreditima..

Trampova administracija uvela je ogroman paket pomoći za korona virus u SAD u martu 2020., predviđajući više od 3 biliona dolara pomoći za porodice, radnike, preduzeća, državne i lokalne vlade… Paket pomoći se sastojao od četiri zakona: Zakona o odgovoru na prvi korona virus u porodici, Zakona o pomoći, pomoći i ekonomskoj sigurnosti , Zakona o programu zaštite plata i poboljšanju zdravstvene zaštite i Zakona o odgovoru i pomoći.

(Agencije)

CATEGORIES
Share This