Premijer Poljske pozvao na uništenje ruskog svijeta

Premijer Poljske pozvao na uništenje ruskog svijeta

Svijet na ivici Trećeg svjetskog rata

Nije dovoljno podržati Ukrajinu u njenoj borbi, potrebno je iskoreniti ideologiju koja stoji iza ruskog napada, jer je opasna koliko i nacizam i komunizam, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki u tekstu za Dejli telegraf od srijede.

„Kada razgovaram sa mladim ljudima, istorija 20. vijeka njima zvuči kao jeziva bajka . Čini se nemogućim da bi se Hitler ili Staljin mogli vratiti u naše vrijeme. Ali iluzija da se istorija ne može ponoviti razgolićena je 24. februara ove godine“, napisao je premijer. „Nezamislivo je postalo činjenica kada su projektili pali na Kijev, Harkov i druge gradove suverene, demokratske države u srcu Evrope.”

On je istakao da je u ponedeljak, tokom parade povodom završetka Drugog svjetskog rata, ruski predsednik Vladimir Putin ponovo predstavio svijetu mitologiju pobjede Rusije nad nacizmom.

Iako je Crvena armija pobijedila nacističku Nemačku, on ignoriše činjenicu da je donijela ropstvo mnogim zemljama Centralne i Istočne Evrope, rekao je poljski premijer.

“Putin opasniji od Hitlera i Staljina”

Prema riječima Moravjeckog, Vladimir Putin nije ni Hitler ni Staljin, ali je opasniji od njih jer ne samo da ima na raspolaganju smrtonosnije oružje, već ima i nove medije na dohvat ruke da širi svoju propagandu.

„Putinova ideologija doktrine ‘ruskog svijeta’ je ekvivalent komunizmu 20. vijeka i nacizmu. To je ideologija kojom Rusija opravdava izmišljena prava i privilegije za svoju zemlju. To je takođe osnova za priču o ‘posebnoj istorijskoj misiji’ ruskog naroda“, napisao je Mateuš Morajevjecki. „U ime ove ideologije, Mariupolj i desetine ukrajinskih gradova su sravnjeni sa zemljom jer je poslala ruske vojnike u rat, uvjerila ih u njihovu superiornost i ohrabrila ih da počine nehumane ratne zločine.

Jedina šansa je ‘deputinizacija’

Kako je premijer naglasio: „Ne smijemo imati iluzija – ovo nije ludilo, već smišljena strategija koja je već otvorila kapije genocidu. Doktrina ‘Ruskog svijeta’ je kancer koji proždire ne samo većinu ruskog društva, već predstavlja smrtonosnu pretnju za cijelu Evropu“, napisao je on, ističući da je „danas jedina šansa za Rusiju i civilizovani svijet ‘deputinizacija’ i uništenje ideologije ‘ruskog svijeta’ “.

„Ako odmah ne preduzmemo ovaj zadatak, izgubićemo ne samo Ukrajinu, već i našu dušu, slobodu i suverenitet. Jer Rusija se neće zaustaviti na Kijevu. Krenula je u dug pohod ka Zapadu i na nama je gde ćemo je zaustaviti. Mi moramo uništiti ‘ruski svijet’“, zaključio je on.

Moguća eskalacija sukoba

Mnogi smatraju da sve oštrija retorika pojedinih zvaničnika NATO država može da dovede do eskalacije sukoba i početka totalnog i direktnog rata između Rusije i NATO država. Smirenju situacije svakavo ne doprinose ni sve veće isporuke oružja Ukrajini od strane NATO država.

(Alo)

CATEGORIES
Share This