Povećava se iznos minimalne plate u Njemačkoj

Povećava se iznos minimalne plate u Njemačkoj

– Njemačka komisija nadležna za određivanje granice minimalne plate u Njemačkoj, u ponedjeljak je usvojila prijedlog za povećanje minimalca kojeg je dalo Stručno vijeće za praćenje i analizu minimalne plate sastavljeno od predstavnika njemačkih poslodavaca i sindikata.

Prema tome, zakonska minimalna plata 2024. godine bi se trebala povećati za 41 cent, odnosno s 12 na 12.41 evro po satu.

U daljem koraku, početkom 2025. iznos minimalne plate trebao bi se povećati na 12.82 evra po satu. Prijedlog još mora odobriti savezni ministar rada Hubertus Heil (SPD), što se može očekivati ​​na jesen.

Povećanje minimalne plate utucaće na gotovo šest miliona zaposlenih u Njemačkoj.

Minimalna plata zadnji put je povećana 1. oktobra 2022. godine s 10.45 evra na 12.00 evra.

Pri donošenju odluke o povećanju plataa Komisija se vodi razvojem kolektivno ugovorenih plata, ali bi trebala i voditi računa o osiguranju zaposlenosti. Nikada od uvođenja zakonom propisane minimalne plate 2015. Komisija se nije morala suočiti s tako visokim stopama inflacije kao 2022. i 2023. godine.

Kako bi se nadoknadio gubitak kupovne moći, inflacione premije bez poreza i carina dogovorene su u najnovijim kolektivnim ugovorima za savezne i lokalne zaposlene, prenosi “Fenix-Magazin”.

CATEGORIES
Share This