Posljedice terorističkog napada: Da li će Izrael olakšati nošenje oružja svim svojim građanima?

Posljedice terorističkog napada: Da li će Izrael olakšati nošenje oružja svim svojim građanima?

Izraelski sigurnosni kabinet odobrio je mjere koje će Izraelcima olakšati nošenje oružja nakon dva odvojena napada Palestinaca u Jerusalemu u posljednja dva dana.

Napadi su se dogodili nakon što je u napadu izraelske vojske na okupiranu Zapadnu obalu ubijeno devet osoba. Nove mjere uključuju i oduzimanje prava boravka i socijalnog osiguranja članovima porodice napadača.

Vlada u punom sastavu treba razmotriti mjere u nedjelju. Premijer Benjamin Netanyahu obećao je „snažan“ i „brz“ odgovor prije sastanka sigurnosne vlade. Izraelska vojska također je rekla da će pojačati broj vojnika na okupiranoj Zapadnoj obali.

„Kada civili imaju oružje, mogu se braniti“, rekao je kontroverzni desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir novinarima ispred jeruzalemske bolnice. Mjere će ukinuti prava na socijalnu sigurnost „porodicama terorista koji podržavaju terorizam“.

Prijedlozi su u skladu s težnjama Netanyahuovih krajnje desnih političkih saveznika, koji su mu omogućili povratak na vlast prošlog mjeseca. Objava je uslijedila nakon što je izraelska policija saopćila da 13-godišnji palestinski dječak stoji iza pucnjave u jeruzalemskoj četvrti Silwan u subotu u kojoj su izraelski otac i sin teško ranjeni.

Glasnogovornik izraelske policije prethodno je rekao da je napadač iz zasjede pucao na petero ljudi dok su išli na molitvu, ostavljajući dvoje u „kritičnom stanju“. 13-godišnjaka su ranili prolaznici te je zadržan u bolnici.

U pucnjavi u petak u sinagogi u istočnom Jeruzalemu ubijeno je sedam ljudi, a još najmanje troje ranjeno dok su se okupljali na molitvi na početku židovskog sabata. Napadač je ubijen na licu mjesta. Čovjeka koji stoji iza napada na sinagogu u petak lokalni su mediji identificirali kao Palestinca iz istočnog Jerusalema.

Policija je uhapsila 42 osobe povezane s tim napadom. Palestinske militantne grupe pohvalile su napad, ali nisu rekli da je neko od njihovih članova odgovoran.

Premijer Netanyahu je pozvao na mir i pozvao građane da dopuste snagama sigurnosti da izvrše svoje zadatke, dok su iz vojske poručili da će dodatne trupe biti raspoređene na okupiranoj Zapadnoj obali.

„Ponovo pozivam sve Izraelce, ne uzimajte zakon u svoje ruke“, rekao je Netanyahu.

Zahvalio je nekolicini svjetskih čelnika – uključujući američkog predsjednika Joea Bidena na podršci.

(Kliks)

CATEGORIES
Share This