Poljska ušla u dosad najveću konfrontaciju s EU: ‘Ustavni sud doveo je zemlju na put prema Polexitu’

Poljska ušla u dosad najveću konfrontaciju s EU: ‘Ustavni sud doveo je zemlju na put prema Polexitu’

Poljska je ušla u dosad najveću konfrontaciju s Evropskom unijom, koja bi mogla imati dalekosežne posljedice ne samo za tu zemlju nego i za samu Uniju.

Ustavni sud Poljske presudio je, naime, da su neki zakoni EU u suprotnosti s Ustavom te države. I da evropski propisi i presude Suda Evropske unije nemaju primat nad ustavnim zakonima Poljske.  Takva presuda ide direktno protiv jednog od temeljnih načela, zahvaljujući kojemu EU uopšte funkcioniše, a to je načelo supremacije evropskih propisa nad nacionalnim propisima. To načelo večeras je, u saopštenju povodom presude u Poljskoj, imala potrebu naglasiti i Evropska komisija.  Imate problema sa žutim noktima i gljivicama? To može da bude veliki problem.

– Proglašavanjem evropskih ugovora nekompatibilnim s poljskim zakonima, nelegitimni Ustavni sud u Poljskoj doveo je zemlju na put prema Polexitu – komentarisao je jedan od evroparlamentaraca Europske narodnjačke stranke, Jeroen Lenaers. Ustavni sud Poljske smatra se u ostatku EU nelegitimnim jer je konzervativna poljska vlada provela niz političkih imenovanja njegovih sudija. A Polexit bi bio poljska verzija Brexita, odnosno varijacija na temu prvog izlaska jedne države članice iz Evropske unije.

– Ovo je pravna revolucija – komentarisao je Rene Repasi, profesor međunarodnog i evropskog prava na Univerzitetu Erasmus u Rotterdamu. – Doduše, riječ je o zarobljenom sudu, ali pravno govoreći, ovo je najdalji korak prema pravnom izlasku iz EU ikad usvojen od strane nekog nacionalnog suda – dodao je taj pravni stručnjak u komentaru na Twitteru. Takvo tumačenje pokušao je opovrgnuti portparol poljske vlade Piotr Mueller, koji je rekao da su u nizu drugih država članica, od Njemačke, Francuske, do Danske i Španije, donesene odluke da je Ustav jači od zakona Unije.

– Poljski sud je rekao sličnu stvar – rekao je Mueller. – Ova presuda ne utiče na bilo koje područje u kojemu EU ima ovlasti slijedom spomenute u ugovorima – dodao je portparol.  Iz Evropske komisije poručili su večeras da će o daljnjim koracima odlučiti nakon što analiziraju presudu, no sada je potpuno neizvjesno kako će Poljska dobiti novac iz fonda za oporavak od korona-krize, s čijim se odobrenjem odugovlačilo upravo zbog straha da je kršenje vladavine prava u Poljskoj toliko očito da se poljskoj vladi ne može povjeriti dosad najveći iznos iz budžeta EU, koji je ionako dosad bio izdašan prema Poljskoj, jednoj od najvećih neto korisnika iz fondova Unije.

– Naš novac ne može financirati vlade koje se rugaju i negiraju zajednički uspostavljena pravila – komentirao je pučanin Jeroen Lenaers.

(vecernji.hr)

CATEGORIES
Share This