Policija brutalnom silom razbila proteste u Holandiji

Policija brutalnom silom razbila proteste u Holandiji

Slike brutalne upotrebe sile na razbijanju protesta poljoprivrednika u Holandiji odudaraju od imidža demokratske Evrope.

Naime, više hiljada farmera i demonstranata protestovalo je u Hagu protiv planova holandske vlade da smanji emisiju nitrata, dok su u isto vrijeme klimatski aktivisti, koji su bijesni na vladu zbog toga što podržava korišćenje fosilnih energenata, probili policijske kordone i nekoliko sati blokirali glavni grad, prenosi Asošijeted pres.

Policija je upotrebila i vodeni top kako bi sklonila demonstrante koji su satima odbijali da odblokiraju put i sprečavali ulazak i izlazak iz grada.

Policija je saopštila da je zaustavila farmere koji su traktorima krenuli ka mjestu okupljanja poljoprivrednika. Grad je zabranio učešće svima osim dvojici vozača traktora, navodeći zabrinutost za bezbjednost.

Hiljade ljudi, od kojih su mnogi nosili holandske zastave okrenute naopačke, što je postao sinonim za proteste poljoprivrednika, i balone sa logom krajnje desničarske partije Forum za demokratiju, okupilo se mirno ispred bine u parku.

Holandija na ivici sukoba

Stvar je otišla dotle da je policija najavila da će svim sredstvima razbiti blokade, i da je i vojska u pripravnosti. „Reći ću vrlo jasno: nećemo tolerisati traktore oko Shiphola“, kazala je ministarka odbrane Kasja Olongren.

Napetost u zemlji može da se siječe nožem nakon više sedmica protesta farmera. Već su bivali blokirani autoputevi, na ulicama i pred vladinim zgradama u Hagu su traktori i krave, paljene su bale sijena, pred kućama političara prskano stajsko đubrivo.

Ko je tu žrtveni jarac?

Prema planu Vlade, do 2030. emisija azota mora da se smanji i za po 70 odsto u pojedinim provincijama, posebno u regionima koji su u EU priznati kao oblasti zaštićene prirode. Stručnjaci kažu da za stočare to znači smanjenje emisija od barem pedeset odsto.

Odavno je jasno da to može samo sa manje stočnog fonda, što bi uništilo egzistenciju mnogih seljaka. Vlasti još nisu precizirale plan niti da li će recimo isplaćivati odštete onima koji odustanu od stočarstva ili reše da presele imanja u druge regione.

Kako piše Zidojče cajtung, seljaci misle da su žrtveni jarci. „Pitaju se šta je sa potrošačima koji hoće što jeftinije meso? Šta je sa trgovcima stočnom hranom, proizvođačima đubriva i pesticida, klanicama, bankama, svima koji zarađuju u sistemu?“

Kako navodi ovaj list, to nalazi odjeka u medijima dok se u komentarima upozorava da društvo ne bi trebalo da povjeruje kako ima jednostavnih rješenja.

Agencije

 

CATEGORIES
Share This