Podignuta optužnica za krađu nakita neprocjenjive vrijednosti

Podignuta optužnica za krađu nakita neprocjenjive vrijednosti

Njemački tužioci saopštili su danas da su podnijeli optužnicu protiv šest osumnjičenih za krađu nakita neprocjenjive vrijednosti iz 18. vijeka iz drezdenskog muzeja 2019.

Njemački državljani, muškarci starosti od 22 do 27 godina, optuženi su da su 25. novembra 2019. provalili u muzej “Zeleni trezor” u Drezdenu i ukrali 21 komad nakita koji sadrži više od 4.300 dijamanata, ukupne osigurane vrijednosti od najmanje 113,8 miliona evra, prenosi AP.

Ova pljačka je po vrijednosti ukradenog blaga naveća u istoriji, pretekavši neriješenu pljačku Gardner Muzeja u Bostonu prije 30 godina kada je odnijeto 13 umjetničkih djela vrijednosti 500 milliona dolara.

Tužioci su saopštili da su optuženi prije provale u muzej podmetnuli požar, kako bi prekinuli napajanje električne energije u uličnoj rasvjeti ispred muzeja, a takođe su zapalili i automobil u susjednoj garaži prije nego što su pobjegli u Berlin.

Kako se navodi, sve dosadašnje istrage nisu dale rezultate, te ukradeni nakit još nije pronađen.

Osumnjičeni za ovu pljačku, koji su u pritvoru, kako navode tužioci, nisu odgovorili na optužbe protiv njih.

Optužnica je dostavljena državnom sudu u Drezdenu, koji će sada morati da odluči da li će i kada slučaj predati na suđenje.

Muzej “Zeleni trezor” jedan je od najstarijih svjetskih muzeja, a osnovan je 1723. godine i sadrži riznicu Avgusta Drugog Snažnog, koja se sastoji od oko 4.000 predmeta od zlata, dragog kamenja i drugih materijala.

CATEGORIES
Share This