Počeo samit u Sankt Peterburgu: Putin poručio da su ojačane ekonomske veze Rusije i Afrike

Počeo samit u Sankt Peterburgu: Putin poručio da su ojačane ekonomske veze Rusije i Afrike

Rusija i afričke zemlje uspjele su da pojačaju ekonomske veze uprkos poteškoćama u vezi sa pandemijom kovida 19 i sankcijama, pri čemu je međusobna trgovina ove godine porasla za skoro 35 odsto, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

Uprkos poteškoćama u vezi sa pandemijom korona virusa i nezakonitim sankcijama Rusiji, uspjeli smo da povećamo trgovinske i ekonomske odnose sa Afrikom. U prvoj polovini ove godine trgovina je porasla za skoro 35 odsto, rekao je Putin na sastanku sa predsjedavajućim Afričke unije Azalijem Asumanijem.

Asumani je za agenciju Sputnjik rekao da su lideri afričkih država zahvalni Putinu na podršci u promovisanju interesa kontinenta na međunarodnim platformama.

– Zahvalni smo Putinu jer nas podržava u G20 i takođe nas podržava u tom smislu da imamo stalno mjesto na nivou Savjeta bezbjednosti UN – rekao je Asumani.

On je dodao da Afrika treba da “ima svoj glas na međunarodnim platformama u multipolarnoj eri”.

Drugi samit Rusija-Afrika održava se danas i sutra u ruskom gradu Sankt Peterburgu.

Očekuje se da će učesnici samita potpisati niz međunarodnih i bilateralnih dokumenata, saopšteno je iz Kremlja.

Moskva ulaže napore da spriječi globalnu prehrambenu krizu

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da Rusija ulaže napore da spriječi globalnu prehrambenu krizu.

– Nastojimo da aktivno učestvujemo u formiranju pravednijeg sistema raspodjele resursa, ulažemo sve napore da spriječimo globalnu prehrambenu krizu – rekao je Putin tokom plenarne sjednice samita Rusija-Afrika.

Putin je rekao da Rusija razumije značaj “neprekidnog snabdijevanja Afrike hranom”, kao i da će tome posvetiti posebnu pažnju.

On je naveo da je Rusija spremna da “zamijeni ukrajinsko žito u komeracijalnom smislu kao donaciju afričkim zemljama kojima je ono najpotrebnije”.

Prema njegovim riječima, Zapad stvara prepreke Rusija da besplatno isporuči Africi ruska đubriva i žito.

– Istovremeno, Zapad za ovo krivi Moskvu – dodao je Putin.

On je rekao da je neophodno preći na finansijski obračun u nacionalnim valutama sa afričkim zemljama, uključujući i rublje.

– Za dalje proširenje čitavog spektra trgovinskih i ekonomskih veza, važno je sa više entuzijazma preći na nacionalne valute, uključujući rublju, u finansijskim i trgovinskim transakcijama – rekao je Putin.

On je dodao da je Rusija spremna da besplatno isporuči 25.000-50.000 tona žita u Burkinu Faso, Mali, Eritreju i niz drugih afričkih zemalja. – Da budem precizan, želio bih da dodam da ćemo u narednim mjesecima, u naredna tri-četiri mjeseca, biti spremni da snabdijevamo Burkinu Faso, Zimbabve, Mali, Somaliju, Centralnoafričku Republiku, Eritreju sa 25.000-50.000 tona žitarica. Osiguraćemo i besplatnu isporuku – rekao je Putin.

(Srna)

CATEGORIES
Share This