Pariz poziva EU da zabrani uvoz ruske nafte

Pariz poziva EU da zabrani uvoz ruske nafte

Evropska unija radi na zabrani uvoza ruske nafte, a takav potez želi predsjednik Francuske Emanuel Makron, izjavio je francuski ministar finansija Bruno le Mer za francusku radio-stanicu Evropa jedan.

On je izrazio nadu da će Francuska u sljedećih nekoliko sedmica uspjeti da ubijedi evropske partnere da prestanu da uvoze rusku naftu, javio je Rojters.

– Oduvijek smo govorili da želimo embargo na ugalj i to smo učinili – napomenuo je Le Mer.

Le Mer je rekao da je obustavljanje uvoza ruske nafte postalo “neophodnije nego ikad”, jer će, kako je on to naveo, takav potez ugroziti finansiranje rata u Ukrajini, prenijela je Raša tudej.

U međuvremenu, Makron je izjavio da Francuskoj nije potreban ruski gas i da će nastaviti da se zalaže za sankcije na isporuku tog energenta.

– Evropa zavisi od ruskog gasa, ali Francuskoj on nije potreban – istakao je Makron tokom intervjua za televiziju Frans pet.

On je ranije ovog mjeseca pozvao EU da ograniči uvoz ruske nafte i uglja. Rusija isporučuje oko 40 odsto prirodnog gasa i oko trećine nafte koji su potrebni Uniji.

EU je ovog mjeseca odobrila zabranu ruskog uglja, ali nije postignut dogovor u vezi sa embargom na naftu i prirodni gas. Brojne članice EU se u velikoj mjeri oslanjaju na rusku energiju, a pojedine nemaju alternativu jer ne izlaze na more i stoga nisu u mogućnosti da prime tečni gas.

Srpskainfo

 

CATEGORIES
Share This