Opasno zaoštravanje: Rusija razmješta nuklearke prema Finskoj

Opasno zaoštravanje: Rusija razmješta nuklearke prema Finskoj

Nakon što su Švedska i Finska najavili ulazak u NATO, Rusija je reagovala razmještajem nuklearnog naoružanja na granicu prema Finskoj.

Cijeli divizion iskandera naoružan nuklearkama danas je krenuo prema finskoj granici, tačnije prema Viborgu, javlja Daily Mail Online.

Video objavljen danas na ruskim društvenim mrežama prikazuje kamione s balističkim projektilima Iskander – koji mogu biti opremljeni nuklearnim bojevim glavama – kako se kreću autocestom, navodno do Viborga na finskoj granici.

Čim je predsjednik Finske rekao da ulaze u NATO, cijela divizija Iskandera, njih sedam… kreće prema Viborgu”, kaže narator u videu. Nakon što su Finska i Švedska objavile službene planove za podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je danas da je taj potez “teška pogreška” i da će imati “dalekosežne posljedice”.

Na neprihvatljivo i agresivno širenje NATO-a na Istok danas je oštro reagovao i predsjednik Rusije Vladimir Putin. On je rekao da je proširenje NATO-a na Istok nakon raspada SSSR-a razlog za napad na Ukrajinu. Govoreći na sastanku vojnog saveza bivših sovjetskih država, Putin je rekao da SAD koristi proširenje NATO-a na “agresivan” način kako bi otežao ionako već tešku globalnu sigurnosnu situaciju. U tom smilsu je najavio adekvatan odgovor Rusije.

NATO ne miruje

Za to vrijeme, NATO savez priprema veliku vojnu vježbu u Estoniji kako bi uvježbao svoj odgovor na eventualni napad iz Rusije. Oko 15.000 vojnika iz 10 različitih zemalja – uključujući Finsku, Švedsku i mali odred iz Ukrajine – učestvovaće u vježbi pod nazivom “Siil” ili “Jež” koja će se održati samo 40 milja od najbliže ruske baze. Vježba je jedna od najvećih koje su se odvijale izvan SAD-a od raspada Sovjetskog Saveza 1991., podržana s dodatnih 900 britanskih vojnika raspoređenih u Talin.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This