Olena u Kongresu SAD tražila još oružja: Dosta nam je vazdužnih napada

Olena u Kongresu SAD tražila još oružja: Dosta nam je vazdužnih napada

Supruga predsjednika Ukrajine, Olena Zelenska, juče je u američkom Kongresu održala govor u kojem je zatražila od SAD-a još oružja kako bi se njena zemlja obranila od ruske agresije.

 

– Ne želimo više vazdušne napade. Dosta nam je. Da li previše da tražimo? Želimo da svaki otac i majka u Ukrajini mogu da kažu svom djetetu: “Spavaj mirno, više neće biti vazdušnih napada”. To je ono što tražim od vas i što moj suprug traži od vas, kao roditelja. Pomozite nam i zajedno ćemo ostvariti veliku pobjedu – rekla je ona.

Govor Olene Zelenske održan je nakon što je američki ministar odbrane najavio da će SAD poslati četiri moćnija višecijevna raketna lansera HIMARS u Ukrajinu.

Obraćanje Olene propraćeno je snimcima djece koja su poginula ili ranjena.

Pomenula je i Lizu Dmitrijevu, četvorogodišnju djevojčicu sa Daunovim sindromom, koja je ubijena u četvrtak tokom ruskog napada.

Vašington je poslao u Ukrajinu vojnu opremu u vrijednosti od skoro sedam milijardi dolara od početka ruske invazije 24. februara. Pentagon je nedavno Kijevu isporučio precizne artiljerijske sisteme HIMARS, sa dometom od 80 kilometara, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da gađa ruske ciljeve koji su ranije bili van domašaja.

Agencije

CATEGORIES
Share This