Održan srpski humanitarni turnir u Izraelu

Održan srpski humanitarni turnir u Izraelu

Na danas odigranom 3. po redu godišnjem humanitarnom fudbalskom turniru “Široko srce”, u Holonu, gradu u okviru tel-avivskog megalopolisa, prikupljana su novčana sredstva za Dječije odjeljenje Doma zdravlja Požega.

Time je ova manifestacija postala tradicionalna, dok se sa prethodna dva turnira donirala pomoć Osnovnim školama “Miladin Popović” iz Bostana u opštini Novo Brdo i “Svetozar Marković” u Velikoj Hoči, na Kosovu i Metohiji.

Takmičila su se četiri dobro uigrana amaterska tima, grupa navijača: dva sankt-peterburškog Zenita, tel-avivskog Makabija, i “Široko srce” sačinjeno od igrača koji žive, borave ili rade u Izraelu, a porijeklom su iz Srbije.

Dvije stotine prisutnih, igrača i gledalaca, koji su se na inicijativu Sandre Janićijević i Gorana Mekića okupili u sportskoj dvorani “Kirjat Šaret“, su pretežno sačinjavali Izraelci porijeklom iz Rusije, Srbije i Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine.

Pobjednički pehar kapitenu ekipe grupe navijača Makabija je uručio Mihajlo Tripić, otpravnik poslova u Ambasadi Republike Srbije u Tel-Avivu, a plaketu “Hadži Aleksandar Stojčić” Aleksandar Nikolić, počasni konzul Republike Srbije u Beer Ševi.

Od 1948. (od osnivanja Izraela) do 1952. oko osam hiljada jugoslovenskih Jevreja se odlučilo na iseljenje u Izrael, prisiljeni da se odreknu državljanstva FNRJ. Manjem dijelu iseljenje nije bilo dozvoljeno obrazloženjem neophodnosti zanimanja ili procesima koji su vođeni protiv dotičnih.

Pristigli u novoformiranu državu priključili su se već postojećoj zajednici između dva svjetska rata, koja je učestovavala u osnivanju, odnosno gradnji kibuca, poput Šaar ha-Amakim (Sha’ar HaAmakim) osnovanog 1935. u čijoj se blizini nalazi šuma Viteškog kralja Aleksandra (Karađorđevića) Ujedinitelja i Gat osnovan godinu dana ranije.

Gotovo da nema profesije u kojoj Izraelci, rodom sa prostora bivše Jugoslavije, nisu dostigli vrhunske rezultate, a opšte poznati u ovoj zemlji Levanta i iminentna asocijacija svakako su dva načelnika đeneralštaba: David (Dado) Elazar i Haim Bar-Lev, koji je u poznijim godinama bio i ministar trgovine i industrije, ministar razvoja i ministar policije, te Josef (Tomi) Lapid, generalni direktor javnog RTV servisa i ministar pravde. U okviru Centralnog arhiva istorije jevrejskog naroda djeluje i Istorijski arhiv jevrejstva Jugoslavije.

(BN)

CATEGORIES
Share This