Odobrena pilula protiv korona virusa

Odobrena pilula protiv korona virusa

Velika Britanija je prva zemlja na svijetu koja je odobrila upotrebu lijeka protiv korone u obliku pilule molnupiravir.

Farmakolog Srdan Pešic rekao je za K1 televiziju da je ovo prvi lijek koji je kreiran specijalno za liječenje infekcije virusom SARS-CoV-2.

– Lijek molnupiravir se teorijski ne razlikuje mnogo od drugih antivirusnih lijekova, ali je prvi i jedini kreiran specijalno za liječenje kovida. On predstavlja novi put, početak nove terapije i vjerujem da će biti “game changer”, odnosno da će “promijeniti igricu”, što bi rekli mladi. To je veliki napredak u antivirusnoj terapiji liječenja kovida. Ovaj lijek je prvi je za 20 mjeseci ove pandemije koji je djelotvoran terapijski agens ciljano protiv kovida – kazao je na K1 Pešić.

On je objasnio i da se lijek daje na početku bolesti, odnosno u prvih pet dana bolesti.

– Početak bolesti, odnosno nulti dan, u medicinskom smislu je onaj kada su se pojavili prvi simptomi. Rezultati treće faze kliničke studije pokazali su da molnupiravir za 50 odsto smanjuje rizik od hospitalizacije i smrtnosti. Cijena lijeka je visoka i iznosi 700 dolara. Lijek se daje pacijentima koji imaju blagu do umjereno tešku kliničku sliku, osobama starijim od 65 godina, kao i gojaznima, osobama koje pate od dijabetesa, opstruktivne bolesti pluća, bolesti bubrega, kardiovaskularnih bolesti – rekao je Pešić.

Moramo naglasiti da čarobnog lijeka nema i da vakcinacija nema alternativu, rekao je on.

-Ovaj lijek ne može se koristiti u prevenciji, jer se daje bolesnima. Lijek je skupa igračka da bi se koristio u prevenciji, vakcina je jedina preventiva – dodao je on.

Farmakolog je istakao da vjeruje da će do kraja godine lijek dobiti dozvolu od Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) i Evropske medicinske agencije (EMA).

– Kompanija Merk obećala je da će do kraja 2022. godine proizvesti i distributirati 20 miliona kutija ovog lijeka. Do kraja godine SAD očekuju 1.700.000 doza lijeka, a Velika Britanija 500.000. Da bi lijek bio dostupan u Srbiji i bio uvršten u protokol liječenja potrebno je da ALIMS izda dozvolu i da RFZO uveze lijek – objasnio je Pešić.

Kada je reč o lijeku remdesivir koji je već u protokolu liječenja Pešić je istakao da se on koristi kod pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koji su na terapiji kiseonikom i na respiratoru. U protokolima liječenja je od juna prošle godine i nije se pokazao uspješnim u smanjivanju smrtnosti. On se daje isključivo u jedinicama intenzivne njege, intravenski, i veoma je skup.

Tanjug

CATEGORIES
Share This