Od danas zabrana uvoza ruskog dizela

Od danas zabrana uvoza ruskog dizela

Evropa je od danas uvela zabranu uvoza ruskog dizel goriva i ostalih naftnih prerađevina i time dodatno smanjila svoju zavisnost od Moskve dok pokušava da kazni Kremlj zbog vojne akcije u Ukrajini.

Zabrana je uvedna uporedo sa ograničavanjem cijene naftnih prerađevina, što je rezultat dogovora grupe od sedam demokratskih zemalja, prenio je AP.

Cilj je da se omogući da se dizel i dalje isporučuje u zemlje poput Kine i Indije i da se izbjegne naglo poskupljenje ovog goriva, što bi nanijelo štetu potrošačima širom svijeta, a da se istovremeno umanji profit koji ostvaruje Moskva za državni budžet.

Dizel ima ključni značaj za ekonomiju jer se koristi u automobilima, kamionima za prevoz robe, poljoprivrednoj mehanizaciji i fabričkim mašinama.

Članice EU od sada će nabavljati dizel gorivo iz SAD, sa Bliskog istoka i iz Indije da bi zamijenile rusko gorivo, koje je u jednom trenuktu pokrivalo dest odsto potreba u Evropi.

Cijena dizela mogla bi da poraste zbog povećanih troškova transporta i oporavka potražnje u Kini, čija ekonomija izlazi iz drakonskih restrikcija koje su bile na snazi zbog kovida 19. Srna

CATEGORIES
Share This