Obalska straža SAD pokrenula istragu o imploziji Titana „Cilj je spriječiti ovakve incidente u budućnosti i pojačati bezbjednose mjere“

Obalska straža SAD pokrenula istragu o imploziji Titana „Cilj je spriječiti ovakve incidente u budućnosti i pojačati bezbjednose mjere“

Obalska straža SAD istražuje uzrok implozije turističke podmornice „Titan“ u kojoj je poginulo svih pet putnika, dok je bila na putu ka olupini broda „Titanik“, saopštili su zvaničnici.

Moj primarni cilj je da spriječim ovakve incidente, dajući neophodne preporuke za poboljšanje bezbijednosti u pomorskom saobraćaj širom svijeta – rekao je glavni istražitelj obalske straže kapetan Džejson Nojbauer na konferenciji za novinare u Bostonu, prenio je Rojters.

On je objasnio da je Obalska straža u petak ustanovila “pomorski odbor za istragu”, koji sa Federalnim istražnim biroom (FBI) radi na prikupljanju dokaza.

– Dokazi će biti podijeljeni sa Međunarodnom pomorskom organizacijom i drugim grupama kako bi pomogli u poboljšanju bezbjednosnog okvira za podvodne operacije širom svijeta – rekao je Nojbauer.

Dodao je da je obalska straža u kontaktu sa porodicama pet poginulih osoba, a da istražitelji preduzimaju sve mjere predostrožnosti na licu mjesta u slučaju da naiđu na bilo kakve ljudske ostatke.

Prethodno je kanadski Odbor za bezbjednost transporta saopštio da sprovodi sopstvenu istragu o imploziji “Titana”, koja je pokrenula pitanja o nedostatku regulative za takve ekspedicije.

Pomorske agencije pretražuju područje u sjevernom Atlantiku gdje je podmornica uništena.

Krhotine podmornice su se nalazile na oko 3.810 metara pod vodom u blizini olupine broda “Titanik”.

Američka Obalska straža potvrdila je u četvrtak da su putnici podmornice „Titan“ poginuli nakon što je vozilo na daljinsko upravljanje otkrilo repni konus podmornice, čije krhotine odgovaraju imploziji komore pod pritiskom.

Podmornica “Titan” nestala je u nedjelju dok se spuštala do olupine „Titanika“,  broda koji je potonuo u sjevernom Atlantiku 1912. godine na dubini od 3,8 kilometara, a petoro putnika koji su bili u podmornici su poginuli, nakon što je ona, prema navodima stručnjaka, implodirala.

Na brodu u vlasništvu američke kompanije „Oušn Gejt Ekspedišns“, bili su njen osnivač Stokton Raš, francuski dubokomorski veteran Pol-Anri Nargole, britanski milijarder i svemirski turista Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Suleman.

(Tanjug)

CATEGORIES
Share This