Novopostavljeni mujezin Aja Sofije umro od srčanog udara na Svetog Iliju

Novopostavljeni mujezin Aja Sofije umro od srčanog udara na Svetog Iliju

Prema pisanju portala Ortodoks tajmz i grčkog portala Prototema, mujezin Osman Aslan koji je služio u Aja Sofiji otkako je počela da funkcioniše kao džamija – iznenada je umro u njoj od očiglednog srčanog udara, u nedelju.

„Njegova smrt nastupila je nekoliko dana posle pretvaranja Aja Sofije u džamiju i muslimanske molitve koja je tamo održana“, navodi grčki portal Prototema.

Mujezin Osman Aslan preminuo je od srčanog udara u Aja Sofiji, koja je nedavno pretvorena u džamiju, saopštila je gradska uprava.

„Izražavamo saučešće porodici i rodbini mujezina Osmana Aslana, koji je preminuo usled infarkta, koji je danas doživio tokom obavljanja volonterskih dužnosti vodiča u džamiji Aja Sofiji“, navedeno je u saopštenju.

Pošto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pretvorio nekadašnju Crkvu Svete Sofije u džamiju – koja je još ranije pretvorena u muzej, na mesto mujezina (služitelj džamijski koji muslimane poziva na obaveznu molitvu – namaz) postavljen je Osman Aslan. Međutim, prema pisanju portala Orthodox times, Aslan je preminuo od posljedica srčanog udara na Svetog Iliju, 2. avgusta – i to u Svetoj Sofiji, poslije nešto više od mjeseca dana, otkako je Erdogan donio ukaz o ponovnom pretvaranju jedne od najvećih hrišćanskih svetinja u džamiju, piše podgorički portal IN4S.

„Aslan je služio u Aja Sofiji od prvog dana pretvaranja u džamiju kao dobrovoljac, obavještavajući muslimane o mjerama koronavirusa unutar zgrade“, navodi grčki portal Prototema.

Vijest je izazvala šok u turskim medijima.

Posle 86 godina, u Aja Sofiji je održana potpuna muslimanska molitva, na veoma propagandističkoj ceremoniji, kako bi prikazao Redžepa Tajipa Erdogana kao vođu muslimana širom svijeta, vraćajući vjernicima istorijski spomenik kao simbol osvajanja.

Uz podršku otomanskog mača, Ali Erbas, vrhovni imam i predsjednik kontroverzne Turske službe za vjerska pitanja, popeo se na propovjedaonicu Aja Sofije.

– Otomanski mač smatra se simbolom osvajanja. U tradiciji Otomanskog carstva na propovjedi u džamiji postavljaju se dva obilježja kao simbol osvajanja: zelena zastava i mač, koji se postavlja na ulaz u propovjedaonicu – navodi grčki portal.

IN4S / orthodoxtimes.com / protothema.gr / Sputnjik

CATEGORIES
Share This

COMMENTS