Njemački savezni revizor: Državni budžet u kritičnom stanju

Njemački savezni revizor: Državni budžet u kritičnom stanju

Finansije njemačke savezne vlade su u kritičnom stanju i naredna vlada mora da ih konsoliduje, saopštila je danas savezna revizorska kancelarija, upozoravajući stranke koje rade na formiranju vladajuće koalicije i koje razmišljaju o novom zaduživanju.

Socijaldemokrate lijevog centra (SPD), pripadnici Zelenih i probiznis orijentizane partije Slobodnih demokrata (FDP) suočavaju se sa problemom ogromne potrošnje, a u razgovorima o saveznim finansijama su se saglasili da se na stroga ograničenja zaduživanja vrate od 2023. i da izbegnu povećanje poreza, prenosi Rojters.

Izvori upoznati sa razgovorima stranaka rekli su britanskoj agenciji da se razmatra veće federalno zaduživanje sljedeće godine kako bi se omogućilo ubrizgavanje jednokratne finansijske injekcija od više milijardi evra u vladin investicioni fond za klimu.

Mađutim, savezna revizorska kancelarija ih je u izvještaju, pripremljenom za Bundestag, upozorila na opasnost od fiskalne izdašnosti.

“Situacija je ozbiljna. Da bi savezne finansije ponovo bile održive, nova savezna vlada mora da djeluje odmah. Savezne finansije su u kritičnom stanju. Čekanje i nada u bolja ekonomska vremena neće biti dovoljni da se obnovi finansijska održivost“, piše u izvještaju saveznog revizorskog tijela.

Ekonomski savjetnici vlade, čije su prognoze smjernica izvršnoj vlasti u kreiranju fiskalne politike, smanjili su danas procjenu ekonomskog rasta najveće evropske privrede za 2021. godinu na 2,7 procenata u odnosu na projekciju iz marta od 3,1 posto, zbog uskih grla u lancu snabdijevanja i ograničenja proizvodnih kapaciteta u globalnoj ekonomiji.

Berlin se “suočava sa mnoštvom fiskalnih problema i izazova za koje još nisu pronađena rješenja”, saopštila je kancelarija, navodeći, između ostalog, borbu protiv klimatskih promjena, starenje društva i rizik od porasta kamatnih stopa.

Povjerenik kancelarije za administrativnu efikasnost preporučio je “moratorijum na rashode, koji traži da se finansiranje svake nove mjere realizuje ukidanjem izdataka za neke druge mjere“.

Tri stranke koje vode koalicione pregovore žele da postignu dogovor o formiranju nove vlade prije Božića, dodaje Rojters.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This