Njemačka vojska se oprostila od Angele Merkel

Njemačka vojska se oprostila od Angele Merkel

Njemačka vojska se u četvrtak tradicionanim mimohodom oprostila od njemačke kancelarke Angele Merkel, koja za sedam dana, nakon 16 godina na vlasti, odlazi u političku istoriju.

Svečanost, čiji korijeni sežu u 16. vijek, najveća je počast koju njemačke oružane snage mogu odati nekom civilu.

Merkel se zahvalila saradnicima i porodici, a svom nasljedniku Olafu Scholzu zaželjela sreću, prenosi Hina.

“Šesnaest godina na mjestu kancelarke su bile ispunjene brojnim događajima, a često i izazovima. Te su godine za mene bile izazov i u političkom, i u ljudskom smislu. Ali, to je bilo vrijeme koje me ispunilo”, rekla je Merkel u kratkom govoru.

Kao najveće izazove navela je finansijsku krizu 2008. i izbjegličku 2015. godine.

“Tada sam shvatila koliko su važne međunarodne institucije i multilateralni instrumenti. Jer, krize ne poznaju granice”, rekla je Merkel.

Izabrala pjesme Hildegard Knef i Nine Hagen

Njemačka vojska, ili Bundeswehr, posebnom se svečanošću, koja uključuje mimohod, muziku i baklje, oprašta od njemačkih predsjednika, kancelara i ministara odbrane.

Tradicija nalaže da osoba u čiju čast se održava izabere tri pjesme koje izvodi vojni orkestar.

Merkel se odlučila za crkvenu pjesmu Grosser Gott, wir loben dich, evergeen poznate njemačke poslijeratne pjevačice Hildegard Knef, i pjesmu istočnonjemačke punk-ikone Nine Hagen Du hast den Farbfilm vergessen (Zaboravio si film u boji).

Ta je pjesma bila veliki hit 1974. godine, kada je Merkel studirala fiziku u Leipzigu, u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj.

Merkel bi službeno svom nasljedniku Scholzu trebala predati vlast sljedeće sedmice, kada se novi saziv Bundestaga sastaje kako bi izabrao novog kancelara.

Banjaluka net

CATEGORIES
Share This