Nećemo ublažiti proces, BiH mora ispuniti uslove

Nećemo ublažiti proces, BiH mora ispuniti uslove

„Kada se radi o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine ona takođe vodi svoj pristupni proces. To je proces baziran na meritumu i to je predsjednica podvukla i primjenjuje se na svaku pojedinu zemlju kandidata. Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 prioriteta koji su navedeni u našem mišljenju koje je potvrđeno od Evropskog vijeća.”

Evropska komisija je danas dala preporuku da se Ukrajini i Moldaviji daju evropska perspektiva i kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, te da se Gruziji da evropska perspektiva, a da se kasnije odlučuje o kandidatskom statusu.

Na pitanje novinara zašto danas nije bilo odluke o Bosni i Hercegovini i našem kandidatskom statusu, komesar za proširenje EU je ponovio ono što slušamo već duže vrijeme.

„Kada se radi o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine ona takođe vodi svoj pristupni proces. To je proces baziran na meritumu i to je predsjednica podvukla i primjenjuje se na svaku pojedinu zemlju kandidata. Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 prioriteta koji su navedeni u našem mišljenju koje je potvrđeno od Evropskog vijeća.

Još uvijek čekamo na zemlju da to ispuni. Ako bismo ponovo pregovarali o uslovima koji su jasno izneseni, onda bismo pravili ublažavanje pristupnog procesa i to je nešto što nećemo raditi“, kazao je komesar za proširenje Oliver Varhlji.

(N1  Foto:N1)

CATEGORIES
Share This