Najnoviji ruski EMP topovi zbunili zapadne vojne stručnjake

Najnoviji ruski EMP topovi zbunili zapadne vojne stručnjake

U nekoliko autoritativnih zapadnih publikacija specijalizovanih za vojne teme, pojavile su se informacije o uspehu ruskih dizajnera u razvoju takozvanih elektromagnetnih topova. Štaviše, kako priznaju vojni stručnjaci, ruski EMP topovi su nekoliko puta bolji od američkih.

S tim u vezi, publikacija Military Watch piše:

„Uspešan razvoj EMP tehnologije obezbediće Rusiji revolucionarno oružje, koje je veoma efikasno protiv raznih ciljeva – od aviona do radarskih instalacija.“, pojašnjava američki vojni ekspert koji je napisao članak, „opasnost novog ruskog naoružanja je u tome što se može uspešno koristiti u svemiru“.

Analitičari „Air Force Technology“ se slažu sa ovom izjavom , napominjući da „ruski EMP topovi postavljeni na avione, značajno povećavaju borbene sposobnosti ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, jer pomoću njih avioni mogu da zaslepe odbranu NATO-a i spale dronove “.

Šta je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Napominjemo da je pompa u zapadnoj vojnoj štampi počela nakon izveštaja ruskog Ministarstva odbrane, koje je izvestilo o uspešnom testiranju novog naoružanja. Konkretno, navedeno je da su novi ruski elektromagnetni topovi tokom testova „spalili bez mogućnosti oporavka“ razne uređaje na zemlji i bespilotne letelice u vazduhu.

„Istovremeno, domet garantovanog uništavanja ciljeva prototipovima ruskih elektromagnetnih topova u okviru terenskih ispitivanja povećan je na 10 km“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Amerikanci takođe imaju EMP, ali male snage

Vojni ekspert, doktor tehničkih nauka Vladimir Kovaljov, objasnio je da se poraz izazvan EMP topom suštinski razlikuje od suzbijanja neprijateljske elektronike sistemom za elektronsko ratovanje (EV):

Većina savremenih sistema za elektronsko ratovanje može da potisne elektroniku na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara. Međutim, oni imaju nesrazmerno manju snagu, ne onesposobljavaju uređaje, dok EMP topovi uništavaju opremu na fizičkom nivou, jer koriste elektromagnetno zračenje kao štetni faktor ultra visoke frekvencije, koja se naziva i elektromagnetni snimak.

Zračenje elektromagnetnog topa zagreva metu do ekstremno visokih temperatura u deliću sekunde.

„Uostalom, oni su dugo bili ispred nas u tom pogledu, ali njihovi EMP topovi pucaju na udaljenosti od samo jedan i po do dva kilometra. A onda odjednom rukovodstvo Pentagona saznaje da je rusko oružje pogodilo deset na testovima.“, kaže vojni ekspert.

Rekreativno.info

CATEGORIES
Share This