Na klackalici sukoba saveznici, kapital i moć

Na klackalici sukoba saveznici, kapital i moć

Ni nakon osam mjeseci sukoba Rusije i Ukrajine, mir se ne nazire. Na klackalici sukoba su saveznici, ljudski kapital i ekonomsku moć, istaknuto je u emisiji Globalno BN TV i naglašeno da priča o “prljavoj” bombi ima za cilj skretanje s teme, jer ili Rusija želi da probudi međunarodnu ulogu ili Ukrajina već ima razvijeno to oružje.

Sama ruska priča o “prljavoj” bombi ima cilj, a to je da se vlasti u Kijevu dovedu u vezu sa terorizmom, smatra Darko Obradović iz Centra za strateške analize.

“Priča o nacizmu, biološkom oružju, o ruskom jeziku, o zloglasnom režimu u Kijevu nije prošla, a uporedo s tim izolacija Rusije na međunarodnoj pozornici je sve veća, pa Rusija pričom o ‘prljavoj’ bombi želi da aktuelizuje međunarodnu ulogu, želi da napravi predstavu od Savjeta bezbjednosti UN i želi da se predstavi kao akter koji se bori protiv nekog odmetnutog režima koji prijeti da upotrijebi “prljavu bombu”, rekao je Obradović.

Naučni savjetnik na Institutu za međunarodnu politiku i privredu Dragan Petrović tvrdi da Ukrajina već ima “prljavu” bombu.

“Stručnjaci tvrde da svaka zemlja koja ima nuklearke za civilnu upotrebu može u određenom broju godina polutajno da razvija i dođe do nuklearnog naoružanja koje bi bilo ‘prljava’ nuklearna bomba”, kaže Petrović

– Jedino Amerika i Rusija imaju naoružanje koje može da uništi planetu, tvrdi Petrović i dodaje:

“Nije moguć rad između Rusije i SAD-NATO, jer bi to značilo kraj svijeta.”

Na klackalici sukoba između Rusije i Ukrajine su saveznici, ljudski kapital i ekonomsku moć.

“Iza Ukrajine stoji industrijski proizvodni sistem cijelog Zapada. Ukrajina ima 40 miliona stanovnika i ima standardizaciju vojske. Ako uzmete podatak da je odnos 1:7 u korist Rusije kada je riječ o artiljeriji vi ćete vidjeti da je Rusija bila superiornija. Međutim, ono što Rusija  nema to je ljudski kapital”, kaže Obradović.

Petrović, s druge strane, dodaje: “Rusija nema de jure saveznike, ali ima razvijenu saradnju. Rusija ima niz proizvoda za koje nema alternativu, ona ima energentre, ali i niz ruda i metala, vojne i mašinske industrijske koji su bitni ostatku svijeta i kao takva opstaje.”

Upravo različite informacije koje dolaze iz dvije zemlje koje su osam mjeseci u ratnom sukobu izazivaju oprečne stavove kod stručne javnosti. Ali oko jednog se slažu, dok se budu miješale vojne sile sa strane, do mira neće doći, zaključeno je u emisji Globalno BN TV.

(BN)

CATEGORIES
Share This