MSP Rusije: Sofija, Skoplje i Podgorica nisu dozvolile prelet

MSP Rusije: Sofija, Skoplje i Podgorica nisu dozvolile prelet

– Ministarstvo spoljnih poslova Rusije potvrdilo je da Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet aviona ruskog ministra spoljnjih poslova Sergeja Lavrova, koji je trebalo da posjeti Beograd 6. i 7. juna, javlja agencija Interfaks.

“Ti izveštaji su tačni”, rekao je juče Interfaksu visokorangirani izvor u ruskom Ministarstvu spoljnjih poslova.

Agencija navodi da je na precizirano pitanje da li je zbog toga otkazana posjeta Lavrova Srbiji, diplomata primjetio:

“Naša diplomatija još nije ovladala sposobnošću teleportacije”.

Ovu Interfaksovu vjest prenijela je i agencija Rojters koja navodi da je otkazana posjeta Lavrova Beograda, nakon što su mu ove tri zemlje zatvorile vazdušni prostor za prelet njegovog aviona.

Da Lavrovu nije dozvoljeno da preleti kroz vazdušni prostor Crne Gore, za RIA Novosti potvrdio je ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov, navodeći da je Podgorica odbila da letelica ruske vlade leti u vazdušnom prostoru te zemlje.

Prethodno, Radio Slobodna Evrope prenio je da je Ministarstvo spoljnih poslova u Skoplju potvrdilo za taj medij da je Sjeverna Makedonija odbila zahtjev Ambasade Rusije da iskoristi vazdušni prostor te zemlje za let aviona Lavrova.

Danas ranije Večernje novosti obajavile su saznaju da su Bugarska , Crna Gora i Sjeverna Makedonije odbili su da propuste avion ruskog ministra spoljnih poslova kroz svoj vazdušni prostor.

Posjeta šefa ruske diplomatije najavljena je iz Moskve, za ponedeljak i utorak, 6. i 7. jun.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, međutim, prethodnih dana, rekao je da je ta poseta planirana, ali da se “situacija komplikuje”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je ranije danas da je situacija u vezi sa posetom Lavrova Srbiji izuzetno komplikovana.

„Nevjerovatno je da je danas situacija u Evropi i svijetu takva da predsjednik jedne države treba da se bavi takvim stvarima kao što je logistika putovanja ministra inostranih poslova druge zemlje od koje zavisi da li će on doći ili neće”, navela je Brnabić.

(Tanjug Foto: Tanjug/Arhiva)

CATEGORIES
Share This