Moskva upozorava: Ako iza diverzije stoji Amerika, nastupiće košmar

Moskva upozorava: Ako iza diverzije stoji Amerika, nastupiće košmar

Ako SAD stoje iz diverzija na oba “Sjeverna toka” – to neće ostati bez ruskog odgovora, upozoravaju iz Moskve.

“Tada isporuke tečnog gasa u Evropu za Amerikance mogu da se pretvore u košmar. Zar su naši protivnici potpuno izgubili razum?”, pita on.

Bivši ministar inostranih poslova Poljske Radek Sikorski objavio je na društvenim mrežama post sa fotografijom mjesta na kome je došlo do curenja gasa usljed oštećenja na gasovodu “Sjeverni tok” uz poruku u kojoj se zahvaljuje SAD.

Kompanija “Nord strim dva AG” saopštila je da se na jednom od krakova “Sjevernog toka dva” (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska.

Zatim je prijavljen smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom).

Ministar spoljnih poslova Švedske An Linde potvrdila je poslije da je do incidenta sa curenjem gasa na gasovodima “Sjeverni tok jedan” i “Sjeverni tok dva” došlo usljed eksplozija koje su, vjerovatno, izazvane sabotažom.

Istovremeno, iz Vašingtona “ne mogu da potvrde” da je riječ o sabotaži – prenosi “Sputnjik”.

Američki državni sekretar Entoni Blinken navodi da tako nešto nije ni u čijem interesu, kao i da oštećenja neće imati većeg značaja na energetsku stabilnost Evrope.

Agencije

CATEGORIES
Share This