Meloni na putu da postane prva premijerka Italije: “Nećemo iznevjeriti vaše povjerenje”

Meloni na putu da postane prva premijerka Italije: “Nećemo iznevjeriti vaše povjerenje”

Na parlamentarnim izborima koji su u juče održani u Italiji vodi koalicija desnih stranaka predvođena Braćom Italije na čijem je čelu Ðorđa Meloni, pošto je osvojila između 41 i 45 odsto glasova, pokazuju izlazne anketama koje je objavila televizija RAI.

Meloni je izjavila da su italijanski glasači na izborima dali jasan mandat desnici da formira sljedeću vladu i pozvala na jedinstvo kako bi se pomoglo u suočavanju sa brojnim problemima zemlje. “Ako smo pozvani da upravljamo ovom nacijom, uradićemo to za sve Italijane, sa ciljem da ujedinimo narod, da se fokusiramo na ono što nas spaja, a ne na ono što nas dijeli. Nećemo iznevjeriti vaše pojverenje”, rekla je Meloni novinarima, prenio je Rojters.

“Moramo imati na umu da nismo na krajnjoj tački, mi smo na početnoj tački. Od sutra moramo da dokažemo svoju vrijednost”, rekla je Meloni pristalicama svoje partije.

Izlazna anketa državne televizije RAI je pokazala da je blok konzervativnih partija, koji takođe uključuje Ligu Matea Salvinija i stranku Forca Italia Silvija Berluskonija, osvojio dovoljno glasova da obezbjedi kontrolu nad oba doma parlamenta, prenosi Rojters.

“Centralna desnica jasno vodi i u Donjem domu i u Senatu! Biće duga noć, ali čak i sada želim da se zahvalim”, napisao je Salvini na Twitteru.

Prema navodima RAI, desničarski blok dobiće između 227 i 257 od 400 mesta u Donjem domu parlamenta i između 111 i 131 mesta u Senatu koji broji 200 članova.

Blok predvođen Demokratskom partijom, najjačom strankom snaga lijevog centra na čijem čelu je nekadašnji premijer Enriko Leta, osvojio je između 25,5 i 29,5 odsto glasova, prenosi Rojters.

Pokret pet zvijezdica je osvojio zmeđu 13,5 odsto i 17,5 odsto, preneo je “Gardijan”.

Ukoliko rezultati izbora budu potvrđani, Meloni će, kao lider najveće stranke u pobjedničkom savezu, imati šanse da postane prva žena premijer Italije, na čelu najviše desničarski nastrojene vlade od Drugog svjetskog rata, navodi Rojters.

Konačni rezultati očekuju se danas prije podne.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This