Medvedev oštro opomenuo rukovodstvo Poljske

Medvedev oštro opomenuo rukovodstvo Poljske

Dmitrij Medvedev, lider Jedinstvene Rusije i bivši predsjednik Ruske Federacije jutros je na kanalu Telegram objavio poduže pismo “O Poljskoj“ u kojem se oštrom opomenom obratio rukovodstvu Poljsku zbog antiruske politike koju vodi, kako on kaže,  protivno interesima sopstvenih građana.

“Premijer Mateuš Moravjecki je zajedno sa potpredjsednikom vlade Kačinjskim, kao i premijerima Češke i Slovenije otputovao u Kijev posebno čuvanim vozom. Skoro kao Lenjin u blindiranom automobilu sa njemačkim novcem. Razgovarali su sa Zelenskim, obećali prijateljstvo i pomoć. Lagali su, naravno”. Po povratku, Moravjecki je svečano najavio izradu programa za „derusifikaciju poljske i evropske privrede”. Medvedev je precizirao da ih to „može skupo koštati“.

Poljska pati od „dugotrajne, patološke rusofobije“ i ne smeta joj njena cijena „ako izgorela šupa, neka izgori i kuća” – Poljska (i poljska propaganda) – najzlobniji, vulgarniji i reski kritičar Rusije – ‘Zajednica političkih idiota’, piše Medvedev.

Medvedev otvoreno zapretio Poljskoj 1
Foto: snapshot

“Poljska zaboravlja da ju je Sovjetska armija oslobodila od nacističke okupacije – umjesto toga, sovjetska ‘okupacija’ se izjednačava sa nacizmom – ovo je lažljiva i odvratna retorika. Ipak, u Rusiji nema antipoljskih osjećanja – upravo suprotno.

Rusi su reagovali sa ‘izlivom saosjećanja“ i zbog pada aviona u Smolensku (stradao Leh Kačinjski, brat blizanac od Jaroslava Kačinjskog zamjenika poljskog premijera), a Rusija je tada proglasila dan žalosti u čast žrtava.

Kasnije, tokom mojih posjeta Poljskoj, ja sam se uvjerio da Rusija i Poljska nemaju nikakvih prepreka za poboljšanje odnosa. Međutim, poljske elite, predvođene Kačinjskim koje kontrolišu američki gospodari, učinile su sve da blokiraju put ka normalizaciji. Interesi građana Poljske su žrtvovani zbog rusofobije ‘osrednji političari’ i njihovi ‘lutkari preko okeana’ sa jasnim znacima senilnog ludila.

Odluka Poljske da odustane od kupovine ruskog gasa, nafte i uglja i protivljenje Sjevernom toku 2 već su nanijeli ozbiljnu štetu ekonomiji ove zemlje. Sada će biti samo gore. Ali sada je vazalnoj poljskoj eliti mnogo važnije da se zakune na vjernost svojim gospodarima – SAD – nego da pomognu sopstvenim građanima, pa će neprestano raspirivati vatru mržnje prema neprijatelju. Ekonomska saradnja sa Rusijom je od koristi za Poljake, ljudske veze su neophodne, a kulturna i naučna razmjena između rodnih mjesta Puškina i Mickijeviča, Čajkovskog i Šopena, Lomonosova i Kopernika je od vitalnog značaja.

Poljaci će najverovatnije donijeti pravi izbor da sarađuju sa Rusijom – sami, bez podsticanja i pritiska prekomorskih elita koje boluju od demencije”, zaključio je Medvedev.

(Agencije)

CATEGORIES
Share This