Makron i Merkel sastaju se uoči ključnih pregovora EU-a o fondu za oporavak

Makron i Merkel sastaju se uoči ključnih pregovora EU-a o fondu za oporavak

Francuski predsjednik Emanuel Makron trebao bi u ponedjeljak poslijepodne posjetiti njemačku kancelarku Angelu Merkel uoči ključnih pregovora EU-a sredinom aprila o fondu za oporavak od koronavirusa i višegodišnjem budžetu.

Francuska i Njemačka, kao i zemlje na jugu koje su teško pogođene virusom, podupiru prijedlog Evropske komisije za stvaranje fonda za oporavak koji uključuje 500 milijardi evra u budžetskim transferima i 250 milijardi u zajmovima.

No skupina nazvana “štedljiva četvorka” – Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska – protive se velikim zajmovima bez ikakvih reformskih uslova.

Izvor iz Jelisejske palače prošle je sedmice rekao da je Francuska optimistična i odlučna po pitanju toga, no i priznao da “još uvijek nismo tamo”.

Makronov posjet nizozemskom premijeru Marku Rufeu u Hagu u utorak donio je određeni napredak i u svačijem je interesu postizanje dogovora u aprilu, rekao je izvor.

Ranije ovaj mjesec EU čelnici održali su video sastanak koji nije donio rezultate te bi ponovno trebali razgovarati 17.-18. aprila, ovoga puta na fizičkom sastanku, kako bi pokušali postići dogovor o paketu oporavka i budžetu unije za 2021. – 2027.

Makron i Merkel će raspravljati o predstojećem njemačkom predsjedavanju Europskim vijećem i pitanjima klime, trgovine i migracije na svom popodnevnom sastanku u Mesebergu, sjeverno od Berlina, rekao je izvor iz Jelisejske palače.

Kasnije, tijekom radne večere, raspravljaće o stvarima na globalnoj razini, uključujući odnose sa SAD-om, Kinom, Turskom i sukobima u Libiji i sahelskoj regiji zapadne Afrike.

(N1)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS