Lukašenko zaprijetio Zapadu vojnom odmazdom: Ne dirajte nas, u suprotnom nećemo gledati ko sjedi u kabinetima

Lukašenko zaprijetio Zapadu vojnom odmazdom: Ne dirajte nas, u suprotnom nećemo gledati ko sjedi u kabinetima

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u subotu je zaprijetio vojnom odmazdom svakome tko napadne njegovu zemlju budući da napetosti oko rata u susjednoj Ukrajini i dalje rastu.

Govoreći veče uoči bjeloruskog Dana nezavisnosti zemlje, Lukašenko je rekao da je naredio svojim oružanim snagama da gađaju „središta odlučivanja” zapadnih prestolnica u slučaju napada na Bjelorusiju, prenosi bjeloruska novinska agencija Belta.

– Ne dirajte nas i mi nećemo dirati vas – poručio je.

– Ako se samo usudite napasti, kao što oni planiraju, na jugu Gomel ili rafineriju nafte Mozir, vazdušnu luku, uzletišta u Luninetsu ili Brestu, odgovor će biti momentalan. U jednoj sekundi! Imamo čime odgovoriti – rekao je Lukašenko i naglasio da su središta nadohvat ruke projektila te da neće gledati ko sjedi u kabinetima ili palatama, nego da će odgovor biti nedvosmisleno.

Strahovalo se da će se Bjelorusija službeno priključiti Rusiji u ratu otkako je započeo sukob u Ukrajini krajem februara, a Lukašenko je priznao da su ruski projektili ispaljeni na Ukrajinu s bjeloruske teritorije u prvim sedmicama invazije.

NATO je početkom sedmice na madridskom samitu odlučio značajno ojačati svoje istočno krilo te započeti proces primanja Finske i Švedske u obrambeni savez, prenosi Večernji list.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potom je najavio svoju namjeru da odgovori na moguće prebacivanje vojnika NATO u Finsku s proporcionalnim raspoređivanjem ruskih trupa u regiji.

Srpskainfo

 

CATEGORIES
Share This