Lukašenko: Uhapšen agent ukrajinske službe, pripremao sabotažu na ruskom avionu

Lukašenko: Uhapšen agent ukrajinske službe, pripremao sabotažu na ruskom avionu

Bjeloruski lider tvrdi da je diverzanta pripremala Služba bezbjednosti Ukrajine.

U Bjelorusiji je uhapšen Rus koga je Služba bezbjednosti Ukrajine vrbovala kako bi izveo sabotažu na ruskom avionu-radaru A-50 na aerodromu „Mačulišči“ kod Minska, saopštio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

– Bio je pripremljen terorista. On je Rus sa ruskim pasošom, ali ima i ukrajinski pasoš. Rodio se u Krivom Rogu, živio je na Krimu. Njega je vrbovala specijalna služba Ukrajine 2014. godine. On je IT stručnjak ili se dobro razumije u IT tehnologije. Pripreman je za izvođenje terorističkih napada, rekao je Lukašenko, prenijela je „Belta“.

Muškarac je uhapšen sa nekoliko pomagača. Kako je precizirao bjeloruski lider, diverzanta je pripremala Služba bezbjednosti Ukrajine.

– Ono što smo vidjeli prilikom realizacije operacije u Belorusiji, to je zaista bilo nešto nevjerovatno. Korišćene su najnaprednije tehnologije. On je više mjeseci obučavan svemu tome. Nakon pripreme je prebačen na našu teritoriju, objasnio je Lukašenko.

On je dodao da su prilikom pripreme sabotaže na ruskom avionu diverzanti koristili mali dron, pošto bi veliki dron „ispratili bjeloruski sistemi za praćenje“.

Avion nije ozbiljno oštećen

Prema riječima Lukašenka, avion A-50 nije ozbiljno oštećen prilikom sabotaže, ali je Minsk zatražio od Rusije da zamjeni letjelicu.

– Srećom, letjelica nije pretrpjela neka značajnija oštećenja osim, što se kaže, ogrebotina i jedne pukotine na trupu koja ne smeta vojnoj letjelici da izvršava svoje zadatke. Ipak, zamolili smo Ruse da preuzmu avion na servis i da nam pošalju drugi. Tako se i desilo, rekao je bjeloruski lider.

On je dodao da je nakon incidenta sa A-50 glavni zadatak Minska bio da spriječi da diverzant uđe u Rusiju. Stoga bilo „podignuto stotine, ako ne i hiljade“ pripadnika snaga bezbjednosti.

– Granice Bjelorusije su bile zatvorene. Ali bilo nam je jasno da je naš glavni problem bjelorusko-ruska granica. Tamo nemamo vojne jedinice, a i nema granice između Rusije i Belorusije. Naš glavni zadatak je bio da spriječimo da on prodre u Rusiju, jer bi ga bilo veoma teško naći u tolikoj zemlji, rekao je Lukašenko.

Avion za rano upozoravanje A-50 stigao je u Bjelorusiju u okviru koordinacije regionalne grupe Savezne države Rusije i Bjelorusije i učešća u zajedničkim rusko-bjeloruskim letačkim vježbama koje se održavaju od 16. januara do 1. februara.

Ranije je bjeloruska opozicija saopštila da je ruski avion-radar A-50 oštećen tokom napada dronovima na aerodromu kod Minska, ali je kasnije bjeloruska televizija objavila snimke aviona na aerodromu i tokom leta bez vidljivih oštećenja.

(Dan)

CATEGORIES
Share This