Likvidiran vođa Al Kaide Ajman Al Zavahiri

Likvidiran vođa Al Kaide Ajman Al Zavahiri

Veruje se da je lider Al Kaide Ajman Al Zavahiri poginuo u napadu dronom koji je američka CIA izvela tokom vikenda u Avganistanu

To je izjavio neimenovani američki zvaničnik za Rojters.

Dvojica američkih zvaničnika su prethodno rekla britanskoj agenciji da je CIA izvela napad dronom u Avganistanu. Zvaničnici, koji niju želeli da budu imenovani, kazali su da je napad izveden u nedelju u Kabulu

Al Zavahiri, jedan od najtraženijih terorista na svetu, imao je ključnu ulogu u napadima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine zajedno sa osnivačem Al Kaide Osamom bin Ladenom, koga su američke snage likvidirale 2011. u Pakistanu.

Bela kuća je najavila vanredno obraćanje predsednika SAD Džozefa Bajdena o, kako je navela, uspešnoj kontraterorističkoj operaciji.

Krajem 2020. godine pojavili su se nepotvrđeni izveštaji da je Zavahiri umro od problema sa srcem, što je samo jedna od glasina poslednjih godina.

Sjedinjene Države raspisale su nagradu od 25 miliona dolara za Zavahirija i stavile ga na listu najtraženijih terorista, ali analitičari kažu kako zvaničnici nisu preterano zabrinuti za njega i ne ulažu otvorene napore da ga uhvate.

(Tanjug Foto: Tanjug/AP Photo/Mazhar Ali Khan, File)

CATEGORIES
Share This