Likovi tvoraca vakcina uskoro na novčanici evra?

Likovi tvoraca vakcina uskoro na novčanici evra?

Njemački europarlamentarac iz Stranke slobodnih demokrata (FDP) Moritz Korner je predložio da likovi tvoraca vakcine protiv koronavirusa proizvođača Fajzer/Bionteh budu na novčanicama eura.

Riječ je o Uguru Sahinu i Ozlem Tureci čija je njemačka kompanija Bionteh razvila ovu vakcinu, a proizvodi je u saradnji s Fajzerom. Evropska centralna banka (ECB) je dobila sugestije kako bi trebale izgledati novčanice u budućnosti.

Korner, govoreći za list Die Welt o tome zašto bi njihovi likovi trebali biti na euru, napomenuo da je njihova vakcina spasila živote miliona Evropljana. Kako je rekao, njihovo životno putovanje je impresivna priča o integraciji, napretku, partnerstvu, naučnoj izvrsnosti i potencijalu u društvu otvorenom prema migrantima.

Bionteh je u veoma kratkom periodu uspio napraviti vakcinu protiv koronavirusa. Sahin i Tureci su ranije odlikovani najvišim njemačkim priznanjem, Viteškim krstom.

Sahin je onkolog koji je s porodicom 1969. migrirao iz Turske. Oženio se s Tureci, kćerkom hirurga koji se specijalizovao za liječenje raka.

Upravno vijeće ECB bi 2024. godine trebalo odlučiti kako će izgledati buduće novčanice eura i kada će biti puštene u optica.

(Klix  Foto:EPA-EFE)

CATEGORIES
Share This