Lavrov: Zapad opsjednut zabranom fotografisanja sa mnom

Lavrov: Zapad opsjednut zabranom fotografisanja sa mnom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je opsesijom pokušaje predstavnika zapadnih zemalja da zabrane ruskim partnerima da se fotografišu sa njim i predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Lavrov je tokom zajedničke pres konferencije sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem, u Kairu, citirao izjavu njemačke šefice diplomatije Analene Burbok da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji je predsjednik zemlje članice NATO, ””dozvolio sebi da se fotografiše sa Putinom u Teheranu”, prenose RIA Novosti.

Šef ruske diplomatije tvrdi da su prije njegove posjete Kairu predstavnici SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i EU od Lige arapskih država zahtijevali da osudi sve akcije koje Rusija preduzima, a posebno da sa njim ne potpisuju nikakve dokumente niti da se fotografišu.

– Oni su opsednuti tim fotografijama. To već nije pitanje iz sfere diplomatije, to je druga grana proučavanja ljudskog organizma – rekao je Lavrov.

Prethodno je portparolka ruskog MSP Marija Zaharova izjavila da američke diplomate mole strane kolege da se ne fotografišu sa Lavrovom i ocijenila da predstavnici Stejt departmenta na taj način pokušavaju da demonstriraju navodnu izolaciju Rusije.

Lavrov je u okviru afričke turneje doputovao u Egipat, a zatim će posetiti i Etiopiju, Ugandu i DR Kongo.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This