Lavrov upozorava da slanje mirovnih trupa u Ukrajinu znači rat sa Rusijom

Lavrov upozorava da slanje mirovnih trupa u Ukrajinu znači rat sa Rusijom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je Zapad da bi u slučaju da NATO pošalje svoje mirotvorce u Ukrajinu to moglo da dovede do direktnog sukoba ruskih oružanih snaga sa Alijansom.

Iz Poljske su prošle nedelje poručili da bi međunarodna mirovna misija trebalo da bude poslata u Ukrajinu i da bi trebalo da dobije sredstva za odbranu. Poljaci su već izjavljivali da će na samitu NATO razgovarati o slanju mirotvoraca u Ukrajinu.

– Bio bi to direktan sudar ruskih i NATO vojnika do koga, kao što svi sve vrijeme govore, u principu nikada ne bi smelo da dođe – rekao je Lavrov i istakao da se nada da “oni razumiju kuda to vodi”.

Što se tiče sankcija uvedenih Moskvi, Lavrov je objasnio da to nije zbog Ukrajine nego zato što SAD žele da dominiraju svijetom. Blokiranje ruskih deviznih rezervi i aktiva centralne banke na Zapadu Lavrov je nazvao “lopovlukom”.

– Niko nije mogao ni pomisliti da će Zapad blokirati rezerve centralne banke Rusije. To je običan lopovluk – rekao je Lavrov.

Juče su Sjedinjene Države objavile da će zamrznuti još 132 milijarde dolara iz ruskih zlatnih rezervi. A Francuska je zamrznula imovinu ruskih oligarha u vrednosti od oko 800 miliona evra, od čega oko 150 miliona evra na privatnim bankovniim računima kod francuskih finansijskih institucija i 539 miliona evra vrijednih nekretnina u zemlji, a radi se o tridesetak nekretnina ili stanova. Francuska je, takođe, blokirala korišćenje dve jahte u ruskom vlasništvu, vrijednosti od oko 150 miliona evra.

(Novosti)

CATEGORIES
Share This