Kurc u firmi za špijuniranje za platu od pola miliona evra?

Kurc u firmi za špijuniranje za platu od pola miliona evra?

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc pronašao je novi posao i skoro istog trenutka kada je podnio ostavku.

Svjetski mediji pišu kao ga je angažovala firma iz SAD-a, pa će se austrijski političar sa porodicom navodno preseliti u SAD.

Ipak, nije sasvim jasno u koju kompaniju Kurc ide. Tokom vikenda objavljeno je samo da će posao u SAD, a prema pisanju Kronen Zeitunga, Kurc će za nepoznato rukovodeće mjesto primati godišnju platu od oko 500 000 evra i da će vjerovatno početi da radi u februaru sljedeće godine. Međutim, ubrzo su počele da kruže glasine da je kompanija u koju prelazi “Palantir”, firma koja se vezuje za špijunažu.

“Palantir” ima kontroverznu prošlost. Kompanija je optužena za prodaju softvera za nadzor koji krši zaštitu podataka. Njeni klijenti su CIA, FBI, NSA i Pentagon. Američko udruženje za građanska prava (ACLU) saopštilo je da je “Palantir” “ključna kompanija u industriji špijunaže”, piše Business Insider.de. Ova kompanije je prije nekoliko godina angažovala bivšu saveznu menadžerku austrijskog SPO Lauru Rudas.

Sa druge strane, nije mali broj medija iz Austrije koji pišu da je malo vjerovatno da će Kurc krenuti direktno u “Palantir”. Angažmani sa kompanijama na berzi se obično isključuju sve dok postoje istrage protiv bivšeg saveznog kancelara, piše Die Presse.

Prema prvim informacijama portala Puls 24, bivši kancelar će izvjesno preći kod Pitera Tila, saosničava “Palantira”, koji je sada investitor. Kurc je već bio u kontaktu sa njim u prošlosti.

Til, milijarder rođen u Frankfurtu, postao je poznat kao saosnivač PayPal usluge plaćanja. Kasnije je postao aktivni investitor i veliki politički donator. Til je, na primjer, uložio milione u predizbornu kampanju Donalda Trampa.

Kako piše Presse, druga je mogućnost je da Kurc radi za bivšeg šefa Googla Erika Šmita, koji trenutno radi kao konsultant.

Srpskacafe

CATEGORIES
Share This