Kriza u Vladi Italije: Premijer prijeti ostavkom

Kriza u Vladi Italije: Premijer prijeti ostavkom

Lider Pokreta 5 zvijezda, bivši premijer Ðuzepe Konte prošle sedmice je podnio listu političkih zahtjeva za nastavak podrške Vladi i zaprijetio da će uskratiti podršku ako Dragi ne preduzme niz mjera, prenosi Rojters.

Ključno glasanje o povjerenju paketu podsticaja i pomoći porodicama i firmama da se izbore sa energetskom krizom održaće se ove sedmice u Senatu, ali još uvijek nije jasno da li će Pokret 5 zvijezda učestvovati u glasanju ili će napustiti koaliciju.

U želji da ublaži tenzije, a nakon sastanka sa sindikatima Dragi je rekao da se mnogi politički prioriteti Pokreta 5 zvijezda preklapaju sa vladinim, ali je upozorio na stalne zahtjeve koalicionih partnera.

– Vlada ne funkcioniše sa ultimatumima, ona s njima gubi smisao svog postojanja – rekao je Dragi na konferenciji za novinare, dodajući da neće biti voljan da ostane premijer ako se Pokret 5 zvijezda povuče iz kabineta.

Lider Desničarske lige Mateo Salvini, čija je stranka najveća u Dragijevoj koaliciji, u junu je rekao da će u septembru odlučiti da li će ostati u Vladi ili ne.

Tanjug

CATEGORIES
Share This