Kraj institucionalizovanog lopovluka u Češkoj

Kraj institucionalizovanog lopovluka u Češkoj

Na parlamentarnim izborima u Češkoj većina je odabrala novi demokratski početak. No on neće biti lak. Ipak je ovo važan signal za Evropu, smatra Keno Fersek.

Bili su to sudbonosni izbori: odlučivalo se između Istoka i Zapada, za povratak Češke u demokratsku Evropu ili konačni pomak u smeru Orbanove Mađarske, u čelični zagrljaj Rusije i Kine. Komentatori u Češkoj uoči izbora nisu štedeli na dramatičnim upozorenjima i patetičnim porukama.

Svi oni koji su se pribojavali najgoreg scenarija za Češku sada mogu odahnuti. Na kraju je ispalo drugačije nego što su to predviđale gotovo sve prognoze pre izbora. Sporni češki premijer Andrej Babiš i njegova stranka ANO su izgubili izbore za Predstavnički dom, najvažniji dom češkog parlamenta.

Milijarder Babiš je svojim stalnim skandalima, sukobima interesa, lažima i demagoškim stilom godinama uvek iznova šokirao češku javnost. Pre samo nekoliko dana je izbio skandal oko Pandorinih papira.

No sada je Češka Republika, kako je to rekao liberalno-konzervativni vođa opozicije Petr Fijala, izabrala promenu. Izglasala je kraj prevarantske politike i institucionalizovanog lopovluka i novi početak u smeru poštenja, transparentnosti i verodostojne demokratije.

Keno FersekKeno Fersek

Bit će to težak novi početak. Babiš je doduše najavio da će se povući iz politike ako izgubi izbore no u stvarnosti na to ni ne pomišlja. I pritom ima vrlo moćnog saveznika koji mu pomaže da gura dalje: predsjednika države Miloša Zemana, nekadašnjeg  protivnika komunističkog režima i socijaldemokrate, a u međuvremenu prijatelja Kine i Rusije, pobornika jedne desno ekstremne češke stranke i zadrtog mrzitelja slobodnog novinarstva.

No uprkos svemu, rezultat čeških parlamentarnih izbora je dobra vest za sve one u Evropi koji su naklonjeni demokratiji. Doduše bilo bi prerano slaviti kraj ere političkog stanja koje se općenito naziva populizmom ali se zapravo radi o koruptivnom autoritarizmu s demagoškim nacionalizmom kao ideološkom nadgradnjom.

No sve više građana, ne samo Češkoj, više ne može da trpi lažna obećanja autokrata poput Kačinjskog, Orbana ili Vučića. Više im dosta političke samovolje, netransparentnosti, korupcije, neodrživog vladanja i nedostatka perspektive. Upravo to se sada videlo u Češkoj.

To bi odgovorne u Berlinu, Briselu i Parizu trebalo da podstakne na razmišljanje – predugo su prema političarima poput Orbana ili Babiša postupali preoprezno ili su se jednostavno uvek iznova dali nasamariti. U Češkoj je sada jedna uverljiva većina odlučila: dosta s tom praksom!

(DW)

CATEGORIES
Share This