Kompanija Tesla izgubila 140 miliona dolara u bitkoinima

Kompanija Tesla izgubila 140 miliona dolara u bitkoinima

Kompanija Tesla izgubila je 140 miliona dolara investicija u bitkoinima 2022. godine, prenosi Bi-bi-si (BBC).

Kompanija je američkom regulatoru potvrdila da je ukupno izgubila 204 miliona dolara na bitkoinu, iako je 64 miliona dolara vraćeno kroz trgovanje.

Početkom 2021. godine kompanija je u bitkoin uložila 1,5 milijardi dolara, a izvršni direktor Ilon Mask rekao je da će to biti prihvaćeno kao plaćanje.

Promijenio je kurs nekoliko nedjelja kasnije, a Tesla je od tada prodao većinu svojih bitkoina i sada u toj valuti ima oko 184 miliona dolara.

Mask je bio među najistaknutijim šampionima kriptovaluta, a njegove izjave na društvenim mrežama često podstiču značajnu trgovinsku aktivnost.

Teslina kupovina bitkoina u februaru 2021. godine izazvala je povećanje cijene kriptovalute za više od 25 odsto na 48.000 dolara – rekordno visok nivo u to vreme.

Ponovo je vrijednost porasla u martu iste godine, kada je Mask tvitovao da će Tesla dozvoliti kupcima da kupuju svoje automobile koristeći bitkoin.

To je omogućilo ljudima u Sjedinjenim Američkim Državama da obezbijede porudžbine sa ekvivalentom depozita od 100 dolara u bitkoinima, ali kriptovaluta je dva mjeseca kasnije pala za više od 10 odsto, kada je kompanija odustala od tog plana, navodeći zabrinutost zbog klimatskih promjena.

N1

CATEGORIES
Share This