Ko je novi visoki predstavnik Kristijan Šmit

Ko je novi visoki predstavnik Kristijan Šmit

Bavarac Kristijan Šmit, koji je i zvanično izabran za visokog predstavnika u BiH, neko je ko se može uzeti za primjer uspješnog njemačkog profesionalnog političara poslijeratnog perioda, piše Dojče vele (DW).

Kako se navodi, ovaj političar Hrišćansko-socijalne unije (CSU) koji će ubuduće svoje vrijeme provoditi više na Balkanu, nego u svojoj domovini, odrastao je u pekarskoj porodici skromnih finansijskih mogućnosti i uz pomoć stipendije Fondacije “Konrad Adenauer”, bliske demohrišćanima, završio je pravni fakultet.

Pet godina nakon završetka studija, 1974. godine Šmit postaje poslanik CDU/CSU u Bundestagu i od tog trenutka, pa sve do imenovanja za Visokog predstavnika u BiH, on je manirom profesionalnog političara ispunjavao sve dužnosti koje su mu povjeravane.

Kristijan Šmit je od samog početka svog poslaničkog mandata, kroz spoljnopolitičke odbore Bundestaga bio aktivno uključen u kreiranje njemačke spoljne politike i iz tog perioda potiču i njegova prva iskustva s regionom zapadnog Balkana, gde je u to vrijeme besnio rat.

Kao predstavnik CSU za spoljnu i bezbjednosnu politiku, Šmit je dugi niz godina pratio zbivanja u jugoistočnom susjedstvu.

Od 2014. do 2018. Šmit je bio savezni ministar poljoprivrede, a iz tog perioda pamti se samo jedan skandal koji je dobro prodrmao koalicionu vladu Angele Merkel kada je Šmit, bez savjetovanja sa socijaldemokratama (SPD), koalicionim partnerom demohrišćana, na svoju ruku dozvolio upotrebu spornog herbicida glifosata na nivou EU, iako je bilo dogovoreno nešto drugo.

Na mjestu potpredsjednika stranke Šmit je zadužen za spoljnu politiku, ali i za odnose s drugim “narodnim strankama” u Evropi, a kroz te kontakte Šmit se čvrsto umrežio sa članicama Evropske narodne partije.

Šmit, važi kao veliki prijatelj Hrvatske, a prošle godine, prilikom zvanične poskete Njemačkoj, hrvatski premijer Andrej Plenković, svom kolegi po stranačkim bojama,u Berlinu je uručio “Orden za zasluge Ante Starčević” za Šmitovo zalaganje u procesu primanja Hrvatske u Evropsku uniju.

Istovremeno, on se u nekoliko navrata vrlo oštro izrazio o napretku južnih susjeda.

Magazin “Špigel” vijest o imenovanju Kristijana Šmita na mjesto Visokog predstavnika u BiH komentariše riječima da bavarski političar nije pred lakim zadatkom, jer kako navodi, 25 godina nakon sklapanja primirja, Bosna i Hercegovina još uvijek nije funkcionalna država, a da Srbi i Hrvati u posljednje vrijeme pokazuju ambicije ka podjeli i blokadi.

U prvoj reakciji na njegov izbor, aktuelni šef poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu Jirgen Hart je saopštio da će ga ta stranka svim snagama podržavati.

(Nezavisnenovine)

CATEGORIES
Share This