Ko je Čarls III, novi vladar Uredinjenog kraljevstva

Ko je Čarls III, novi vladar Uredinjenog kraljevstva

Čarls III, novi vladar Ujedinjenog kraljevstva ima 73 godine, najstarije je od četvoro djece kraljice Elizabete II i njenog supruga princa Filipa i on je princ s najdužim stažom u britanskoj istoriji.

Kralj Čarls je, naime, imao tri godine kad je njegova majka u svojoj 25. godini poslata britanska kraljica i decenijama je zatim čekao da mu pripadne tron.

Kao britanski prestolonasljednik, nosio je titulu princ od Velsa i titulu vojvode od Rotesaja.

Rođen je 14. novembra 1948. u Bakingemskoj palati kao prvi unuk kralja Džordža Šestog i kraljice Elizabete. Diplomirao je na Univerzitetu u Kembridžu i od 1971. do 1976. godine. služio je u Kraljevskom vazduhoplovstvu i mornarici.

Ledi Dajanom Spenser oženio se 1981. i s njom ima dva sina princa Vilijama i princa Harija. Par se razveo 1996. godine.

Dajana je umrla od posljedica saobraćajne nesreće u Parizu naredne godine, a Čarls se 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnerkom Kamilom Parker Bouls.

Kao princ od Velsa obavljao je dužnosti u ime kraljice Elizabete Druge i pokrovitelj je više od 400 dobrotvornih organizacija.

Poznat je kao ljubitelj arhitekture i često je isticao značaj očuvanja istorijski vrednih zgrada, javno se zalagao za organsku poljoprivredu i klimatske promjene i autor je ili koautor većeg broja knjiga.

Javnosti je 2012. otkrio da navija za Barnli.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This