Kinezi ratnim avionima presreli australijski izviđački avion, pa mu u motor ispustili „pljevu“

Kinezi ratnim avionima presreli australijski izviđački avion, pa mu u motor ispustili „pljevu“

Kineski borbeni avion presreo je opasnim manevrom australijski vojni osmatrački avion u regionu Južnog kineskog mora 26. maja.

To je saopštilo danas Ministarstvo odbrane Australije.

Kineski lovac J-16 presreo je pomorski osmatrački avion Kraljevskih australijskih vazduhoplovnih snaga (RAAF) P-8 koji je izvršavao „rutinsku aktivnost pomorskog nadzora“ u međunarodnom vazdušnom prostoru 26. maja, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

„Presretanje je rezultiralo opasnim manevrom koji je predstavljao bezbednosnu prijetnju za avion P-8 i njegovu posadu“, kaže se u saopštenju, prenosi britanska agencija.

Premijer Australije Entoni Albaneze obavestio je novinare u Pertu da je njegova vlada, „putem odgovarajućih kanala“, obavijestila Kinu da je zabrinuta.

Australijski ministar odbrane Ričard Marls naveo je da je kineski mlaznjak doletio veoma blizu aviona RAAF-a i ispustio „pljevu“, male komade aluminijuma koji su uletili u motor australijske letilice.

„Sasvim je očigledno da je ovo veoma opasno“, izjavio je Marls za televiziju ABC, prenosi Rojters.

Australija se ranije pridružila Sjedinjenim Američkim Državama u ocjeni da kineski stav o spornim ostrvima u Južnom kineskom moru nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Ministarstvo odbrane Australije je navelo da je decenijama vršilo pomorski nadzor i da „to radi u skladu sa međunarodnim pravom, koristeći pravo na slobodu plovidbe i prelijetanja u međunarodnim vodama i vazdušnom prostoru“.

Odnosi između Australije i Kine, zemalja koje su glavni trgovinski partneri jedna drugoj, nedavno su pogoršani zbog rastućeg kineskog uticaja na Pacifiku nakon što je Kina tražila regionalni bezbjednosni sporazum sa državama pacifičkih ostrva.

U maju ove godine došlo je do još jednog incidenta kada je australijska vojska primijetila kineski obavještajni brod kod zapadne obale Australije, na udaljenosti od 50 nautičkih milja od osjetljivog odbrambenog objekta koji koriste australijske i američke podmornice.

U februaru su Kina i Australija pogoršali odnose zbog incidenta u kojem je, kako su navele australijske vlasti, jedan od njenih pomorskih patrolnih aviona otkrio laser usmjeren na njega sa kineskog vojnog broda.

Doznajemo.info

CATEGORIES
Share This