Kina: NATO je trebalo da bude raspušten 1991. godine

Kina: NATO je trebalo da bude raspušten 1991. godine

Portparol Džao Liđijan požalio se na činjenicu da se umjesto toga vojni blok predvođen SAD proširio i satjerao Rusiju u ćošak, što je na kraju izazvalo sadašnje krvoproliće u Ukrajini

NATO se decenijama širio na istok u Evropi, kršeći obećanja data sovjetskom rukovodstvu. To je gurnulo Rusiju „korak po korak u ćošak“, kazao je kineski portparol DŽao Liđijan
Kina vjeruje da je NATO trebalo da bude raspušten nakon što SSSR, koji je stvoren da obuzda, više nije postojao, objasnilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol DŽao Liđijan požalio se na činjenicu da se umjesto toga vojni blok predvođen SAD proširio i satjerao Rusiju u ćošak, što je na kraju izazvalo sadašnje krvoproliće u Ukrajini.

„Kao proizvod Hladnog rata, NATO je trebalo da postane istorija kada se Sovjetski Savez raspao“, rekao je on na konferenciji za novinare u upitan o primjedbama o ulozi NATO-a kao geopolitičkog oruđa SAD koje je dala njegova ruska koleginica Marija Zaharova.

DŽao je rekao da se NATO decenijama širio na istok u Evropi, kršeći obećanja data sovjetskom rukovodstvu. To je gurnulo Rusiju „korak po korak u ćošak“, pa je na kraju NATO bio „inicijator i najveći promoter ukrajinske krize“ u ime SAD, naveo je on, dodajući da ta organizacija treba da razmisli o tome šta tačno doprinosi evropskoj bezbjednost.

Moskva je kao ključni razlog zbog kojeg je napala zemlju krajem februara navela prijetnju koju predstavlja puzajuća ekspanzija NATO-a na Ukrajinu. Peking se složio sa opravdanjem, iako je kritikovao upotrebu vojne sile kao metoda rješavanja situacije.

Kina je više puta optuživala zapadne nacije za eskalaciju tenzija sa Rusijom, navodeći da je njihovo odbijanje da se pozabave legitimnim bezbjednosnim zabrinutostima Moskve uzrok krize. Odbila je da se pridruži sankcijama Rusiji, nazivajući ih nelegalnim i nesposobnim za rješavanje problema.

SAD i njihovi saveznici optužili su Kinu da je na „pogrešnoj strani istorije“ u Ukrajini, prijeteći Pekingu kaznom ako podrži rusku vojnu kampanju.

Moskva je napala susjednu državu nakon neuspjeha Ukrajine da primijeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokol iz Minska uz posredništvo NJemačke i Francuske osmišljen je da reguliše status regiona unutar ukrajinske države.

Rusija je sada zahtijevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

CATEGORIES
Share This