Kadirov: Odavno bih riješio problem Ukrajine – priključio bih je Rusiji

Kadirov: Odavno bih riješio problem Ukrajine – priključio bih je Rusiji

Lider Čečenije Ramzan Kadirov siguran je da predsjednik Rusije Vladimir Putin neće dozvoliti zapadnim državama da otvore svoje vojne baze u Ukrajini.

“Kijev će za Zapad biti mjesto gdje će moći da rasporedi svoje vojne baze i diktira svoje uslove našoj državi. Siguran sam da naš predsjednik to neće dozvoliti. Mi smo pješadija koja je spremna da bez problema izvrši postavljene zadatke”, rekao je Kadirov na godišnjoj konferenciji za štampu.

On je naglasio da Kijev vodi antirusku politiku.

“Ukrajinsko problematično pitanje čak nije nivo predsjednika, već moj. Da meni narede, ja bih to odavno riješio. Ili bi Ukrajini pridružio Čečeniji ili bih je odavno zauzeo. Riješio bih problem. Ipak, postoje državni normativno-pravni sporazumi koji ne predviđaju takva rješenja. Međutim, ja sam siguran da, ako gospodin Zelenski i njegov tim nastave ovako da se ponašaju Ukrajina će se priključiti našoj državi”, dodao je Kadirov, naglasivši da izražava svoje lično mišljenje.

Kijev i zapadne države u posljednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premješta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim riječima, to nikome ne prijeti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja prijetnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese. U Rusiji su ove optužbe u više navrata demantovane, ističući da se uglavnom koriste kao izgovor za dovođenje više snaga i tehnike NATO-a na granice zemlje.

CATEGORIES
Share This