Javna tajna koju Kremlj još nije priznao: Ubijeni su, svi

Javna tajna koju Kremlj još nije priznao: Ubijeni su, svi

Tokom ruske invazije navodno su poginuli brojni ruski generali, iako smrt nekih od njih Kremlj nikada nije priznao.

Njih su, kako je objavilo britansko ministarstvo odbrane, na liniji fronta često zamenili nedovoljno iskusni oficiri.

To ministarstvo je još u maju 2022. Saopštilo da su visoki ruski zapovednici dovedeni na prvu liniju kako bi preuzeli vođstvo operacije izbliza zbog loših rezultata vojske. Međutim, teško je definisati da li je to zaista dovelo do boljeg učinka ili, pak, do još većih gubitaka visokih vojnih oficira.

Ukrajinski izvori tvrdili su potom u julu da je ubijeno 14 ruskih generala, a ukrajinski pukovnik Anatolij Stefan Stirlic naveo je na svom Telegram kanalu u novembru da je Rusija izgubila 160 generala i pukovnika u ratu.

Ipak nemoguće je nezavisno proveriti tu informaciju, naveo je Jutarnji list.

Rusija nikada nije potvrdila broj vojnih žrtava. Prema nedavnim navodima japanskih i zapadnih obaveštajnih službi, Vladimir Putin izgubio je 20 generala.

Andrej Suhovecki bio je prvi general čija je smrt objavljena. Poginuo je 28. februara od snajperskog metka na aerodromu Hostomel, prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika. Nedugo nakon toga objavljeno je da je Vitalij Gerasimov ubijen u Harkivu.

Treći najviši ruski general koji je ubijen je Andrej Kolesnikov, a vest o njegovoj smrti objavljena je na Tviteru.

Tokom ruskog napada na Mariupolj Rusija je navodno izgubila četvrtog generala, Olega Mitjajeva. Njujork tajms je pisao da da su ukrajinske trupe uspeleda presretnu poziv ruskog generala i ubiju ga.

General Andrej Mordvičev navodno je ubijen kada su ukrajinske snage napale aerodrome Herson u Čornobaivki, koji se koristio kao privremena ruska baza. Njegova smrt nije sigurna jer ju Kremlj nije potvrdio.

Ukrajina je izvestila i da je da je ubila general-pukovnika Jakova Rezanceva, jednog od najviših vojnih zvaničnika, naveo je “Kijev independent”. NI tu smrt Rusija nije potvrdila. Rezancev se hvalio da će invazija na Ukrajinu biti gotova za nekoliko sati.

Takođe, pri bombardovanju ponosa ruske Crnomorske flote, broda “Moskva”, stradao je nepoznat broj mornara. Među njima je bio kapetan Anton Kuprin.

 

(B92)

CATEGORIES
Share This