Japan koncesionar u ruskim energetskim projektima

Japan koncesionar u ruskim energetskim projektima

– Sjedinjene Države nikada nisu vršile pritisak da Japan napusti naftne i gasne projekte na ruskom ostrvu Sahalin u kojem japanske kompanije poseduju udio, rekao je danas ministar industrije Koiči Hagijuda, dodajući da će Japan i dalje biti koncesionar u tim projektima.

„Namjeravamo da nastavimo da držimo koncesije u projektima Sahalin 1 i 2 jer su oni stabilni dugoročni izvori jeftine energije i važni su za život japanskih građana i poslovne aktivnosti“, rekao je Hagiuda na konferencija za medije, prenosi Rojters.

On je naveo da nikada nije osjetio nikakav pritisak od strane SAD da se Japan povuče iz sahalinskih projekata, odgovarajući na pitanje o bilo kakvom pritisku Vašingtona.

Sjedinjene Države, dodao je, shvataju važnost energetske bezbjednosti na osnovu situacije u svakoj zemlji.

Učešće Japana u naftnim i gasnim projektima Sahalin-1 i Sahalin-2 dospjelo je u fokus zbog ukrajinske krize, pošto su zapadne naftne kompanije objavile da će se povući iz Rusije nakon njenog napada na Ukrajinu.

„Vodeći računa o tome da obezbjedi stabilno snabdjevanje energijom, Japan će istovremeno raditi na smanjenju zavisnosti od ruske energije diverzifikacijom izvora energije, uključujući obnovljivu i nuklearnu energiju, i diversifikacijom izvora snabdjevanja“, rekao je Hagijuda.

Takođe je saopštio da ministarstvo nije upoznato da su ruska državna preduzeća tražila od bilo koje japanske kompanije plaćanje u rubljama za isporuke prirodnog gasa.

(Tanjug)

CATEGORIES
Share This