Italija spriječila Kineze da preuzmu kontrolu nad “Pirellijem”

Italija spriječila Kineze da preuzmu kontrolu nad “Pirellijem”

 

“Sinochem” je najveći dioničar u “Pirelliju” sa učešćem od 37 odsto, a blokada preuzimanja kontrole se dogodila u vrijeme tenzija između Pekinga i zapada.

“Pirelli” je u nedjelju saopštio investitorima da je italijanska Vlada donijela odluku prema kojoj samo “Camfin”, kompanija pod kontrolom šefa “Pirellija” Marka Trončettija Provere, može nominovati kandidate za svog direktora. Iz “Pirellija” su istakli da je Vlada odlučila da sve promjene u korporativnom upravljanju kompanijom moraju biti predmet službene kontrole. Do toga je došlo nakon što je “Sinochem” u martu obavijestio italijansku Vladu da planira obnoviti i ažurirati postojeći pakt dioničara.

Administracija italijanske premijerke Đorđe Meloni analizirala je sporazum u skladu s takozvanim pravilima Golden Power Procedure, čiji je cilj da se zaštitite preduzeća koja se smatraju strateški važnim za naciju.

Godine 2015. je “Pirelli” prodat za 7,1 milijardu evra grupi investitora koja uključuje kompanije “ChemChina” i “Camfin”. Šest godina kasnije se “ChemChina” spojila sa firmom “Sinochem” u vlasništvu kineske Vlade. Investicioni fond kineske Vlade “Silk Road” takođe posjeduje devet odsto učešća u “Pirelliju”.

Novo “ratište” Amerike i Kine

Američki državni sekretar Entoni Blinken se nalazi u Pekingu u rijetkoj posjeti Kini. Njegovo putovanje je uslijedilo u vrijeme narušenih odnosa između Kine i mnogih zapadnih zemalja zbog problema koji uključuju trgovinu, Tajvan i bezbjednost.

Prije njegove posjete se vjerovalo da su male šanse za bilo kakav napredak u brojnim sporovima između dvije najveće svjetske ekonomije, a jedan od njih je pokušaj SAD-a da uspori razvoj kineske industrije čipova.

Klix.ba

CATEGORIES
Share This