Italija pooštrila mjere

Italija pooštrila mjere

Italija je pooštrila epidemijske mjere i proširila obavezu vakcinisanja.

Vlada je u srijedu odobrila uredbu po kojoj će se pravila koja zahtijevaju dokaz o vakcinaciji ili oporavku primjenjivati u većem dijelu javnog života od 6. decembra.

Ulazak u barove, restorane ili na događanja zavisiće o mogućnosti pokazivanja tog dokaza.

Te će se mjere sprovoditi u cijeloj zemlji do 15. januara. Nakon toga će se mjere odnositi samo na regije koje su proglašene zonama virusa korona i gdje su potrebna stroža pravila.

Od 15. decembra ljudi koji rade u školama, kao i policajci, vojnici, spasioci i radnici zdravstvene uprave, moraju biti vakcinisani protiv virusa korona.

Radnici zdravstvenog sektora, koji su od aprila trebali biti vakcinisani, moraće uzeti dodatnu dozu vakcine.

Nova pravila otežaće život nevakcinisanima.

Od 15. oktobra na italijanskim radnim mjestima na snazi su mjere kojima se zahtijeva dokaz o vakcinaciji, negativan test na virus korona ili dokaz o preboljenju.

Ista pravila do sad su se primjenjivala samo na daleka putovanja, no proširiće se na hotele, lokalni javni prevoz i regionalni željeznički saobraćaj.

Valjanost italijanske digitalne zelene propusnice, potvrde o vakcinaciji ili preboljevanju korone, biće skraćena s 12 na devet mjeseci.

Italija u posljednje vrijeme bilježi značajan porast slučajeva virusa korona. U srijedu su zdravstvene vlasti prijavile gotovo 12 500 novih slučajeva zaraze i 85 smrti u 24 sata.

Index.hr

CATEGORIES
Share This