Ispisali istoriju “Apple” vrijedan tri biliona dolara

Ispisali istoriju “Apple” vrijedan tri biliona dolara

-Apple dionice završile su trgovanje u petak u ukupnoj vrijednosti od tri biliona dolara, što je čini jedinom kompanijom koja je ikada dostigla tu prekretnicu.

Vrijednost akcija tehnološkog giganta pratila je talas cijelog Big Tech-a koji je indeksu Nasdaq donio najveću dobit u prvoj polovini godine u posljednjih 40 godina, prenosi Investitor.

Dionice Apple porasle su u petak za više od dva odsto na rekordnih 193,97 dolara. Sa 15,7 milijardi neotplaćenih dionica, ta cijena dionica dovela je Apple do njegove istorijske tržišne vrednosti.

Apple je već jednom bio na ovoj tački: 3. januara 2022. Kompanija je tada dostigla granicu od tri biliona dolara tržišne kapitalizacije tokom dana, ali nije uspjela da tu vrijednost zadrži do zaključenja trgovine.

Dionice kompanije su u četvrtak zatvorile rekordno visoku cijenu dionica treći dan zaredom, ali su porasle samo 0,2 odsto. Apple je lako premašio nivo od 190,73 dolara koji mu je bio potreban da probije 3 biliona dolara na otvaranju tržišta u petak, javio je CNN.

Nevjerovatna vrijednost tehnološkog giganta dolazi nakon njegovog rizičnog lansiranja Apple Vision Pro-a ranije ovog mjeseca i jačeg od očekivanog kvartalnog izveštaja o zaradi u maju – iako su prodaja i profit pali.

Vision Pro, koji će se naći u prodaji sljedeće godine, impresionirao je tehnološke novinare koji su dobili rani pregled uređaja proširene stvarnosti. Ali, uređaj ulazi na tržište sa malo popularnosti kod potrošača. Apple planira da naplati ogromnih 3.499 dolara za svoje slušalice, koje trenutno imaju ograničene aplikacije i iskustva i zahtevaju od korisnika da ostanu vezani za bateriju veličine iPhone-a. b92

CATEGORIES
Share This