Hrvat postao novi predsjednik Čilea, ima samo 35 godina

Hrvat postao novi predsjednik Čilea, ima samo 35 godina

Gabrijel Borić (35), bivši lider studentskog pokreta i aktuelni vođa levice izabran je za novog predsednika države Čile.

Gabrijel Borić, predstavnik levice i sin hrvatskih imigranata koji je postao poznat tokom antivladinih protesta, izabran je za novog predsednika Čilea nakon burne kampanje protiv kandidata koji se poredio s Donaldom Trampom.

Sa 68 odsto od 46.887 biračkih mesta koja su izveštavala u nedelju, Borić je imao 55 odsto glasova, u poređenju sa 45 odsto za njegovog protivkandidata, poslanika Hosea Antonija Kasta.

Kast je prepoznao poraz i pozvao svog protivnika da mu čestita na “velikom trijumfu”, pošto su se Borićeve pristalice okupile u centru Santjaga da proslave.

Borić, 35, postao je najmlađi savremeni predsednik Čilea. Bio je među nekoliko aktivista izabranih u Kongres 2014. godine nakon što je predvodio proteste za kvalitetnije obrazovanje.

Ako bude izabran, rekao je on, “zakopaće” neoliberalni ekonomski model koji je ostavio Pinoče i podići poreze “super bogatima” kako bi proširio socijalne usluge, borio se protiv nejednakosti i pojačao zaštitu životne sredine.

(Mondo  Foto: Youtube/printscreen/ El Espectador)

CATEGORIES
Share This