Hiljadu dana od zatvaranja Asanža

Hiljadu dana od zatvaranja Asanža

Aktivisti koji pozivaju na oslobađanje Džulijana Asanža obilježavaju 1.000 dana od kada se osnivač “Vikiliksa” našao u zatvoru u Britaniji.

Njegove pristalice će se danas okupiti ispred zatvora Belmarš u Londonu, gdje se Asanž nalazi, dok SAD i dalje pokušavaju da izdejstvuju njegovo izručenje.

Asanžova vjerenica Stela Moris ponovo je pozvala da on bude oslobođen rekavši da je on proveo u zatvoru više vremena nego mnoga lica osuđenja za nasilnička krivična djela, prenijela je agencija DPA.

“Njegova djeca od dvije i četiri godine nemaju sjećanja na svog oca izvan zatvora sa najjačim objezbjeđenjem u Britaniji”, rekla je Morisova.

Ona je izjavila da je Asanž “zatvoren na zahtjev vlasti SAD dok one pokušavaju da zloupotrijebe američko-britanski sporazum o izručenju za političke ciljeve”.

Prema njenim riječima, SAD “pokušavaju da sude izdavaču iz Australije pred američkim sudom, gdje se suočava sa kaznom od 175 godina zatvora i pod uslovima mučenja i potpune izolacije, samo zato što je radio svoj posao”.

“Zbog toga što je primio od Čelsi Mening istinite informacije o žrtvama i zločinima počinjenim u američkim operacijama u Zalivu Gvantanamo, Avganistanu i Iraku”, podsjetila je Morisova.

Ona je naglasila da će Asanž biti politički zatvorenik sve dok je iza rešetaka i da će ga “neograničeno pritvaranje” ubiti ukoliko ne bude okončano.

Glas Srpske

CATEGORIES
Share This