Grčka uvodi nove mjere za nevakcinisane

Grčka uvodi nove mjere za nevakcinisane

Grčka vlada je danas usvojila nove mjere protiv korona virusa koje će važiti samo za nevakcinisane građane.

Nova vladina pravila, kako navodi Katimerini, usvojena su danas kako bi se zaustavio nagli porast broja zaraženih.

Nevakcinisane osobe moraće da imaju negativan brzi antigenski ili PCR test da bi ušle u banke, javne kancelarije, maloprodajne objekte, mješovite zabavne prostore i frizerske salone.

Ova odredba se neće odnositi jedino na prodavnice prehrambenih proizvoda i vjerske objekte.

Najavljujući nove mere, a s obzirom na to da je zemlja zabilježila drugi dan rekordno visok broj novozaraženih, ministar zdravlja Tanos Plevris rekao je da će one pooštriti okvir za nevakcinisane.

– Ograničenja će se odnositi na nevakcinisane građane, jer su oni mnogo više ugroženi i moraju da postoje mjere koje će služiti za njihovu zaštitu – rekao je Plevris, prenosi Katimerini.

Prema novim pravilima, svi nevakcinisani zaposleni građani u privatnom i javnom sektoru moraće da prilažu dva antikovid testa nedeljno.

Ministar je najavio i da će biti pooštrene kontrole i kazne za kršenje mjera i upozorio na “nultu toleranciju za one koji primaju nevakcinisane osobe” u prostore u kojima važe nova pravila.

Vlasnici preduzeća će plaćati kaznu od 5.000 evra i suočiće se sa zatvaranjem svojih objekata na 10 dana ukoliko budu prekršili pravila.

Zdravstvene vlasti u Grčkoj su u protekla 24 sata zabilježile 6.700 novih slučajeva korona virusa, čime je oboren rekord od prethodnog dana sa 5.449 slučajeva.

Srpskakafe

 

CATEGORIES
Share This